Korekcija prostorija


Što ako već imate kuću, i ne planirate graditi novu?
Da li je prekasno ispraviti nedostatke Vastu-a?
Na sreću, Vastu vam nudi brojne alate za korekciju prostorija, uz pomoć kojih ćete moči ispraviti čak do 98% svih nedostataka.


Nedostatke bi prvo trebali pokušati ispraviti fizičkim prilagodbama. No ako to niste u stanju napraviti, valja se okrenuti raznim suptilnim metodama.

Na primjer, ako vam kuća nema prozora na istoku, prvo istražite mogućnost dodavanja prozora. Ako to nije moguće, primijenite suptilnu metodu korekcije prostorija: boje, simbole ili yantre, kako bi se na tom zidu ojačala prisutnost Sunca.

Nepovoljnost nedostataka započinje na suptilnoj razini i zato su suptilne mjere ispravljanja vrlo učinkovite. Yantre, piramide i čakre komuniciraju s pranom (životnom energijom) vašeg doma te stvaraju osjetne promjene.

Načini korekcije prostorija

Postoji mnoštvo načina, na koji možete pozitivno utjecati na prostor oko vas i
korektirati nedostatke Vastu-a. Navest ćemo samo nekoliko načina, a više o tome možete pročitati u knjizi "Vastu - izvor za Feng Shui".

Načini korekcije prostorija

1. Ispravljanje oblika i nagiba zemljišta

Ako si to možete priuštiti, ispravite oblik zemljišta i njegov nagib. Loš nagib zemljišta može se ispraviti pomicanjem tla s jednog kraja na drugi. Prouzročeni će troškovi biti lako nadomješteni povoljnošću koja se time dobiva.

Ako vaše zemljište i kuća nisu idealno oblikovani u skladu sa Vastu-om, a ne možete ništa promijeniti na fizičkoj razini, negativne energije možete ukloniti uz pomoć nekih suptilnih metoda: yantra, piramida i čakra.

Najpovoljniji oblik, smještaj i nagib zemljišta:

Pravokutne parcele do omjera 1:2 također su povoljne. No što omjer parcele više nadilazi 1:2, to više negativnih faktora utječe na stanovnike.

Jedini povoljan nepravilan oblik za parcelu jest onaj koji se širi prema sjeveroistoku. Takva parcela privlači bogatstvo i prosperitet. Proširenja prema svim drugim stranama svijeta nisu povoljna.

Međutim, čak i nepovoljno oblikovane parcele mogu se ispraviti jednostavnim pregrađivanjem do idealnog oblika te korištenjem suvišnih nepravilnih dijelova za vrt, igralište ili parkiralište.

2. Strukturalne promjene

Nedostatke možete pokušati riješiti nadogradnjom ili premještanjem. Na primjer, krivo postavljena glavna ulazna kapija na jugu može se zatvoriti i zamijeniti glavnim ulazom na sjeveru ili istoku.

Nepovoljnost manjka prozora na sjeveru ili istoku može se ispraviti fizičkim postavljanjem prozora na ta područja. Opskrbu vodom s jugozapada ili jugoistoka možete premjestiti na sjever, sjeveroistok ili istok.

No, ako takve mjere nisu izvedive ili su preskupe, razmislite o korištenju yantra, Meru Chakre ili Vastu piramide.

3. Prilagodba interijera

Raspored namještaja je vrlo bitan. Iz cjelokupne bi perspektive sjever, sjeveroistok, istok i središte kuće trebali bi biti otvoreni i laki. Područja na zapadu, jugozapadu i jugu trebaju biti teška i zatvorena.

Isto načelo vrijedi i za svaku sobu. Na primjer, ravnoteža energija u sobi značajno se popravlja, ako su sredina, sjever i istok sobe lagani i otvoreni, a namještaj smješten na jugu i zapadu.

Pridržavajte se ovog načela, da bih ispravili unutarnji loš raspored namještaja i da bi vaše prostorije postale povoljnije.

4. Ispravljanje bojama

Boje imaju i psihološki i energetski učinak. Vrlo efikasno se mogu koristiti za korekciju prostorija.

Korekcija nedostataka uz pomoć boja:

5. Energizacija prirodnim slikama.

Slike prirode, posebice tekuće vode, prizivaju povoljne energije sjevera i sjeveroistoka. Slike su također učinkovite na drugim stranama svijeta ukoliko su boje i motivi usklađeni s odlikama tih strana.

Slike neba i zvijezda pomažu pri ispravljanju sredine zgrade, koja nema mjesta za element etera. Slike biljaka i stabala pomažu ispraviti zgradu ili sobu koja ne prima svjetlost sa sjevera.

Teške slike koje pokazuju puno zemlje mogu pomoći pri ispravljanju nepovoljno otvorenog jugozapada.

6. Korištenje biljaka

Biljke jačaju utjecaj Merkura i doprinose zdravoj kakvoći zraka u kući. Budući da je Merkur vladajući planet sjevera, biljke jačaju slab sjever i nadalje unapređuju već dobar sjever.

Lagane biljke povoljne su na sjeveroistoku, a velike biljke sa puno zemlje - na jugoistoku.

7. Korištenje kristala i dragulja

Dragulji i kristali se koriste u skladu sa planetima, koje upravljaju stranama svijeta. Ako vam ured ili dom imaju dobar Vastu, raspored povoljnih dragulja i kristala je šlag na torti.

No ako imate loših područja Vastu-a, ljepota i iscjeljujuće energije dragulja i kristala poboljšat će nedostatke bioenergetskih polja.

Odrediti, koji kristali i dragulji su najbolji za vaš dom, pomoči će vam stručnjak Vastu-a.

8. Energizacija uz pomoć drevnih mantri i glazbe

Suptilno pročišćenje životnog prostora kroz zvuk poznato je svim kulturama. Zvukovi i glazba imaju skladan utjecaj na prostor u kući, odnosno eter - suptilni element, koji određuje kakvoću prostora.

"Gandharva-veda" opisuje učinak glazbe na ljude. Ovaj spis objašnjava, da rage (suzvučja) stvaraju posebna raspoloženja time, što kombiniraju određene intervale. Intervali se sažimaju u ragu u skladu s omjerima prostora.

"Shabda-veda" opisuje učinak mantri na ljudska bića i prirodne elemente. Mantre su kombinacije jedinstvenih riječi i zvukova koje imaju duboke materijalne i duhovne učinke. One sadrže ključeve koje otvaraju najsuptilnije mehanizme prirode.

Kad se mantre i rage kombiniraju, zajedno imaju veliku moć. Zato se mantre pjevaju uz posebno prikladne rage i ritmove.

Pomoć Vastu-stručnjaka

Dinko Bilić - učitelj, magistar i arhitekt Vastu-a, jedan je od najkvalificiranijih stručnjaka Vastu-a u Hrvatskoj.
Osim toga, da obavlja projektiranje i korekciju objekata, Dinko također drži predavanja iz Vastu-a.

Više info - Bio-Rama D.o.o.


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE