SUSTAV SamuS


Meditacijski sustav samouravnoteženja svijesti

1. PROCES SamuS

Proces SamuS je potpuno prirodan i spontan meditacijski proces samouravnoteženja svijesti zasnovan na učenjima budizma i ZEN-a, te vedante i škole „Četvrtog puta“ G. I . Gurđijeva.

Temelji se na postupnom osvještavanju strukture i dinamike uma te načina na koji funkcionira naš iluzorni ja ili ego. U tom kontekstu za bolje razumijevanje ovog procesa služimo se dubinskom psihologijom C. G. Junga i njegovim učenjem o individuaciji.

Postepenim meditacijskim prolaženjem kroz ovaj proces i osvještavanjem njegovih razina spontano dolazimo do duhovnog središta u kojem se ostvaruje prirodna ravnoteža svih funkcija svijesti.

„Dakle, odbaci sva svoja mišljenja, sva 'volim' i 'ne volim', i samo održavaj um koji ne zna. 'Ne znam um' je um koji odsijeca svo mišljenje. Kada je svo mišljenje odsječeno, postaješ prazan um. On je prije mišljenja. Tvoj 'prije mišljenja um', moj 'prije mišljenja um', 'prije mišljenja um' svih ljudi, svi su isto. To je tvoja suština. Tvoja suština, moja suština i suština čitavog svemira postaju jedno.“ Seung Sahn, učitelj zen-budizma, 1927. - 2004.

Seung Sahn2. VEDANTINSKA MEDITACIJA

Ovaj meditacijski postupak zasnovan je na učenjima najvećih učitelja nedualističke vedante: Sankare, Ramakrishne i Ramane Maharshia.

Jednostavan i lak postupak meditacije kojim u nekoliko koraka prolazimo središnje postaje s kojima se um suočava na putu povratka vlastitom ishodištu.

Nakon što prođe čitav proces, praktičar može izabrati samo jednu od ponuđenih tehnika kojom može doći do vlastitog duhovnog središta.

Ovaj proces predstavlja sažetu sintezu široke lepeze tisućljetnih učenja upanishada i vedante.

„Ako sam ja vječan i savršen, zašto sam u neznanju? Odgovor: 'Tko je u neznanju?' Istinsko Jastvo se ne žali na neznanje. Ego u tebi je taj koji se žali. Isto tako, on je taj koji postavlja pitanja. A ovaj ego nije ni tijelo ni istinsko Jastvo već nešto što se javlja između ova dva.“ „Tako je sam ego nesavršenstvo i neznanje. Ako tragaš za istinom o egu i tako nađeš istinsko Jastvo, pronaći ćeš da nema neznanja.“ Ramana Maharshi, učitelj vedante, 1879. – 1950.


Ramana Maharshi3. INTENZIV BUĐENJA JASTVA

Ova metoda inspirirana je učenjima korejskog zen-majstora Seunga Sahna, indijskog duhovnog učitelja Ramane Maharshia i ruskog mistika grčko-armenskog podrijetla G. I. Gurđijeva.

Cilj joj je kroz intenzivnu praksu samoanalize, samopromatranja i samoprisjećanja, te meditacije na koane poput pitanja TKO SAM JA?, doživjeti neposredno iskustvo Sebe ili Jastva.

Rad na koanima provodi se samostalno i u paru, a upotpunjen je tehnikama deautomatizacije, dekristalizacije kroz samoispitivanje i tehnikama buđenja kroz prisjećanje Sebe.

„Kada bi čovjek mogao razumjeti sav užas života običnih ljudi koji se vrte u krugu beznačajnih interesa i beznačajnih ciljeva, kad bi mogao razumjeti što oni gube, shvatio bi da za njega može postojati samo jedna ozbiljna stvar – pobjeći općem zakonu, biti slobodan. Što može biti ozbiljno za čovjeka u zatvoru, osuđenog na smrt? Kako se spasiti, kako pobjeći; ništa drugo ne može biti ozbiljno.“ G. I. Gurđijev, učitelj „Četvrtog puta“, 1877. – 1949.


G. I. GurđijevP. S: Aspirantima koji nemaju temeljnih meditacijskih iskustava preporučuje se najprije proći radionicu - Proces SamuS. Oni koji pak imaju iskustva s budističkim, hinduističkim ili nekim drugim oblicima meditacije, mogu pristupiti radionicama Vedantinske meditacije ili Intenziva buđenja. Voditelj radionica je profesor religijskih znanosti i dugogodišnji praktičar meditacije s više od 20 godina iskustva.


Informacije i predbilježbe za radionice:
Gordan P. Asanga,
kreator SUSTAVA SamuS
mail: asanga0@gmail.com


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode.

NAJČITANIJE