Jyotish - Vedski horoskopRazlika izmedu zapadne astrologije i jyotisha


Želio bih u ovom prvom dijelu, u kratkim crtama, razmotriti razliku između zapadne astrologije i jyotisha. Prva i značajno bitna razlika je astronomske prirode, a povezana je uz precesiju proljetne točke ili ravnodnevnice. Ona godišnje iznosi 50 sekundi lučnog kruga, a povezana je uz pomicanje proljetne točke, tj. kruženja zemljine osi po zamišljenoj putanji. Ovo kretanje odvija se unatrag.

Npr., prije 2.000 godina, proljetna točka se nalazila u sazviježdu Ovna, dok se danas ova točka pomaknula u sazviježđe Riba, tj. u sazviježđe koje predhodi Ovnu. Zapadna astrologija u svojem razmatranju ne uzima u obzir ovu pojavu zbog čega su položaji planeta u sazviježđima potpuno drukčiji. Npr., ako se Venera prilikom nečijeg rodenja nalazila u sazviježđu Blizanaca, u zapadnoj se astrologiji nalazila u znaku Raka.

Astronomska promatranja locirati će ovu planetu takoder u znak Blizanaca, što znači da vedska astrologija prati stvarna kretanja planeta na nebeskom svodu, a to nam dovoljno govori. Druga razlika izmedu jyotisha i zapadne astrologije je ta što jyotish razmatra utjecaj 27 fiksnih zvijezda, ili nakšatri, koje služe za detaljnije objašnjenje utjecaja planeta na ljudski život, kao i za računanje kozmičkih razdoblja.

Sljedeća razlika temelji se na određivanju dominantnog znaka u kojem je netko rođen. Zapadna astrologija određuje ovaj znak prema položaju Sunca, pa kažemo da je netko rođen u znaku Vodenjaka, Strijelca, itd. Vedska astrologija za dominantni znak uzima onaj koji je u trenutku rođenja izlazio na istočnom dijelu horizonta, a taj se znak najčešće razlikuje od onoga u zapadnoj astrologiji i zove se lagna.

Sljedeća razlika odnosi se na korištenje životnih razdoblja, ili daša sustava, u kojem svaki planet vlada s jednim našim životnim razdobljem. Daša sustav služi za precizno vremensko određivanje vrste i kvalitete događaja u našim životima. Zapadna astrologija takvo što ne poznaje i ne koristi, pa joj je zbog toga teško odrediti trenutne planetarne utjecaje na nečiji život.

Vedska astrologija koristi preventivne mjere, ili upaye, pomoću kojih možemo umanjiti štetne učinke planeta na ljudski život. U to spada nošenje dragog kamenja, korištenje određenih boja, mantri, pridržavanje posta na pojedine dane, itd. Zapadna astrologija to ne koristi.

Na kraju, vedska astrologija u sebi sadrži čitavu životnu filozofiju koja je u skladu s prirodnim zakonima, dok je zapadna ograničena samo na grube utjecaje pojedinih planeta. No svrha ovog osvrta nije u kritiziranju zapadne astrologije, već u ukazivanju na bitne razlike između ova dva sustava. Naime, u svojim sam proučavanjima otkrio kako i zapadni sustav može u nekim svojim segmentima biti točan.

Autor: Mario Piškur, đjotišiNAJČITANIJE