Jyotish - Vedski horoskopPLANETI - ALFA I OMEGA LJUDSKE SUDBINE


Prema vedskoj astrologiji planeti primaju i odašilju energije zvijezda

Prema indijskoj astrologiji, planeti primaju i odašilju energije zvijezda. Zbog toga su oni glavni čimbenici u astrologiji pa im se stoga i pridaje najveća pažnja. Također je važno shvatiti i njihova značenja. Planeti određuju i značenja zodijačkih znakova, astroloških kuća, aspekata i drugih astroloških čimbenika. Astrologija nije ništa drugo negoli znanost o planetima i zvjezdanim snagama koje se kroz njih očituju.

Svaki planet (uključujući Sunce i Mjesec) vlada s jednim dijelom kozmičkog, kreativnog zračenja koji predstavljaju osnovne vibracije u našem sunčevom sustavu. Zbog toga je potrebno shvatiti značenje svakog planeta, kao i njegovih osobina i razina djelovanja. Prema astrološkom shvaćanju planeti imaju ulogu kozmičkih označavatelja koji obuhvaćaju sva područja života i evoluciju naše svijesti.

Mi, ljudska bića, različite smo kombinacije i stupnjevi energija koje nam odašilju planeti. Svatko od nas označen je s utjecajem jednog planeta koji najviše dominira u našoj osobnosti, određujući na taj način naš planetarni tip. Različite aktivnosti koje obavljamo tijekom naših života, kao i naši međuljudski odnosi, u skladu su s našim planetarnim obrascima. Tako putem znanja o planetima možemo shvatiti različita područja ljudskog života.

U vedskoj astrologiji proučavamo utjecaje sedam planeta čiji redoslijed odgovara njihovim vladavinama nad danima u tjednu. Taj redoslijed je sljedeći: Sunce - nedjelja, Mjesec - ponedjeljak, Mars - utorak, Merkur - srijeda, Jupiter - četvrtak, Venera - petak i Saturn - subota. Ovaj redoslijed pokazuje kretanje njihovih energija, s time da poslije svakog vanjskog planeta sunčevog sustava dolazi unutarnji planet. Inače, valja istaći kako unutarnji planeti sunčevog sustava imaju orbitu između Zemlje i Sunca.

To znači da prvo dolazi Sunce koje je zvijezda našeg sustava, zatim Mjesec (unutarnji planet), Mars (vanjski planet), Merkur (unutarnji planet), Jupiter (vanjski planet), Venera (unutarnji planet) i Saturn (vanjski planet). Svaki je broj povezan uz određeni planet s obzirom na njihov redoslijed: 1 - Sunce, 2 - Mjesec, 3 - Mars, 4 - Merkur, 5 - Jupiter, 6 - Venera, 7 - Saturn, 8 - Rahu, 9 - Ketu. Ovi su brojevi povezani s energijama planeta. Sunce je jedan i označava jedinstvo. Broj 1 je osnovni broj iz kojeg izviru svi ostali brojevi.

Zbog toga Sunce predstavlja osnovu i vodstvo. Mjesec je dva, a on je dužnost koja se temelji na djelovanju i emocijama. Povezan je uz odnose, ravnotežu i promjenu. Mars je tri a označava volju, energiju, prodornost i odlučnost. Merkur je četiri a povezan je uz kreativnu inteligenciju. Venera je šest a to je broj harmonije, ljepote i ljubavi. Saturn je sedam a ovaj broj označava kontrolu, ograničenja i probleme. Rahu je osam a to je broj uništenja i novih početaka. Ketu je devet a označava samorealizaciju i prosvjetljenje. Planetarne energije počinju sa Suncem i slijede redoslijed izmjene do Ketua. Svaki planet predstavlja stanje razvoja i distribucije sunčeve energije.

Planeti i brojevi

Planete možemo shvatiti kroz zakone koji su predstavljeni brojevima koji vladaju s osnovnim načelima u svemiru. Ako želite doznati svoj karmički broj, dovoljno je da zbrojite svoj dan, mjesec i godinu rođenja a dobiveni rezultat svedete na jednoznamenkasti broj.

Primjerice, ako je netko rođen 28.6.1975. godine, tada trebamo zbrojiti datum njegova rođenja na sljedeći način:
2 + 8 + 6 + 1 + 9 + 7 + 5 = 38 = 3 + 8 = 11 = 1 + 1 = 2

Znači, ova je osoba pod utjecajem broja dva a to je Mjesec. Inače, đjotiš savjetovanje daje detaljniju sliku utjecaja brojeva i planeta na nečiji život. Od svih planeta, najvažniji utjecaj imaju Sunce i Mjesec jer su oni "nebeska svjetla". Potom slijede svi ostali planeti. Također, važnu ulogu igraju Rahu i Ketu koji su sjenoviti planeti, a za njih se kaže da predstavljaju osnovne karmičke snage u našem životu.

Autor: Mario Piškur, đjotiši
NAJČITANIJE