Jyotish - Vedski horoskopKARMIČKA ASTROLOGIJA!Najveći problem u ovome životu nije kako se izboriti za egzistenciju, već spoznati primarni osjećaj koji duša mora usvojiti, i na kojem se području života on najviše očituje. Da bi se to ostvarilo, odnosno, da bi čovjek doista živio svoj život, koristimo se karmičkom astrologijom kao jednom od najzahvalnijih tehnika.

Karmička astrologija
U prošlom stoljeću astrologija je doživjela svoj veliki povratak. Pojavom tzv. alternativnih knjiga i časopisa izašla je ponovno u javnost kao izvrsna tehnika samospoznaje. Kao i svaku drugu djelatnost koja proširuje krug djelatnika, nije je mimoišla ni pojava, blago rečeno, nedovoljno stručnih i neupućenih ljudi koji su pokušavali shvatiti bit tek pukim redanjem aspekata koji čine horoskop. Kao posljedicu toga dobili smo horoskope iz kojih klijenti nisu mogli ni približno shvatiti koja je zapravo njihova životna misija, kako se trebaju osjećati u ovome životu da bi uistinu ostvarili svoj puni potencijal.

Jedan od temeljnih razloga zašto je izostala ova spoznaja neuključivanje je karmičkog horoskopa u životni. U ovome članku objasnit ću temeljna načela načina sazrijevanja naše duše u karmičkom procesu, a u sljedećim ću brojevima objasniti mnoge pojave vezane uz proces karmičkog sazrijevanja.

Suprotno mnogim uvriježenim stavovima, duša nije nešto što je samo po sebi zadano kao gotova činjenica. Kako se čitav svemir neprestano razvija, naša duša iz života u život evoluira kroz promjene, obogaćujući se novom kvalitetom osjećaja. Na taj način doprinosimo širenju svemira, Božanskog, itd. Najveći problem u ovome životu nije kako se izboriti za egzistenciju, imati jednog ili više partnera, uklopiti se u društvene tokove, nego kako se pritom osjećamo, koji je primarni osjećaj koji duša mora usvojiti, i na kojem se području života on najviše očituje. Da bi se to ostvarilo, odnosno, da bi čovjek doista živio svoj život, koristimo se karmičkom astrologijom kao jednom od najzahvalnijih tehnika.


Samotransformacija
Karma se prije svega odnosi na načelo našeg uklapanja u zajednicu, a ono što je važno napomenuti je da ona nije načelo "zločina i kazne". Svi želimo biti dio zajednice i u njoj imati svoje odgovarajuće mjesto, a jedino pitanje koje ostaje odnosi se na to kako to nastojimo ostvariti. Kada krenemo u ovaj život, otvorili smo kanal za nove kvalitete koje naša duša želi usvojiti. Problem nastaje kod prvih situacija u kojima čovjeka obuzme strah. Kada strah preuzme kontrolu nad našim postupcima, na djelo stupa prošlo-životni ego, koji se nalazi u podsvijesti. Tako putem nižeg uma počinjemo primati naredbe iz podsvijesti, uvjetovane strahom, te tako prestajemo biti kanal za nove spoznaje. Iz tog razloga, viši um nam prestaje biti dostupan.

Od tada počinjemo umjetno držati na životu naš prošlo-životni ego i ne živjeti onako čisto i puno kako bismo trebali, već si polako, ali sigurno, stvaramo iskrivljenu sliku svijeta. Ovaj proces je nemoguće izbjeći i dogodio se svakome od nas. Iz gore spomenutog nam je jasno kako pred sobom imamo dva načela: (1) prošlo-životno načelo koje poput zombija kroči svijetom, ne nudeći nam ništa novoga, a trudi se stvari rješavati onako kako je naviklo u prošlosti, te (2) novo načelo kojim zapravo trebamo živjeti, ali nam nije dostupno jer smo prestali biti kanal za nove odlike.

Ovaj proces transformacije, u kojoj ponovno postajemo gore spomenuti kanal, najvažnija je stvar u našim životima. Stoga je potrebno posvetiti punu pažnju pročišćavanju onoga što nam nudi prošlo-životni ego. Potrebno je na početku osvijestiti naš stari program (prošlo-životni ego), a potom i ono što nam je namijenjeno kao nova kvaliteta duše. Valja znati da smo ponovno u mogućnosti postati kanal u punoj mjeri tek kada prošlo-životni ego pretvorimo u svjetlost ili ljubav,već kako hoćete, a na tom stupnju nova energija, ili nova kvaliteta, nesmetano pritječe i ispunjava nas potpunim obiljem. U sljedećim ćete nastavcima saznati mnogo toga što je vezano uz karmičko sazrijevanje.

Astrologijom sam se počeo baviti u svojoj devetnaestoj godina, i na tom sam području aktivan već punih petnaest godina. U svojim sam počecima pokušao shvatiti sebe, kao i svijet koji nas okružuje, a astrologija mi je na tome putu bila najbolji vodič. Počela je kao hobi, no s vremenom sam shvatio kako na temelju znanja i iskustva koje sam stekao mogu pomoći mnogima da shvate ono što im se događa i uputiti ih na put koji najbolje odgovora njihovoj duši.

Astrologija je tako promijenila život njima, ali i meni. Na bolje, svakako.

Autor: Mario Piškur, đjotiši
NAJČITANIJE