Jyotish - Vedski horoskopŠto je Jyotish?

Jyotish u prijevodu sa sanskrta znači "svjetlo" ili "znanje o svjetlu". Svjetlo nam služi da nešto osvijetlimo, da otkrijemo ono što je bilo sakriveno u mraku. To je uloga jyotisha. On osvjetljava naše živote, našu nutrinu, naše postupke i reakcije.

Drugim riječima, govori nam o nama samima. On će nam otkriti što nas čeka u budućnosti, govori nam o mogućnostima koje nam se nude, savjetuje nas kako da oplemenimo svoj život, kako da se vladamo u određenim životnim situacijama. Jyotish je dio Veda, drevnog sustava znanja, koje je staro nekoliko tisuća godina i potječe s područja Indije, pa se često upotrebljava termin – indijska astrologija.

No, Vede same po sebi nisu povlastica Indije, već zbog svoje univerzalne primjene baština su čitavog čovječanstva. Vede su zbirke različitih znanja kao što je Ayurveda, nauka o zdravom životu, Vastu ili Stapatya Veda, nauka o gradnji u skladu s prirodom, Yoga znanje o jedinstvu s Bogom, itd. Jyotish je usko povezan s ovim granama vedskog znanja, pa u svojim razmatranjima dotiče i ove discipline.

Autor: Mario Piškur, đjotiši savjetnik
Tel: +385 91 5655 509
Email: piskur.mario@gmail.com
NAJČITANIJE