Vata dosha


Vata dosha se sastoji od dvije kvalitete: eter i vjetar.
Glavne karakteristike vata doshe su: suho, lagano, hladno, suptilni pokret, čisto i grubo.


Vata inicira, kontrolira, regulira, kordinira i izvodi sve pokrete u tijelu. Slobodni pokreti zahtjevaju prazan prostor što je kvaliteta etera, a sam pokret je obilježen kvalitetom vjetra. Bez vata doshe drugi dvije doshe (pitta i kapha) ne bi mogle funkcionirati, zato se kaže da je vata vođa i da regulira funkcije pitta i kapha doshe.

Ona održava ekvilibrijum između dosha, dhatua (tkiva) i agni (probavna vatra) te kontrolira sve fiziološke, biokemijske i psihološke procese u tijelu. Odgovorna je za normalno funkcioniranje i za obnavljanje stanica i organa i za održavanje funkcija mikro i makro kanala u tijelu. Vata poprima svojstva supstance s kojom se pomiješa. Na primjer, ako se pomiješa sa vrućom supstancom, izazvati će senzacije peckanja, a ako se pomiješa sa hladnom supstancom izazvati će hladnoću.

Glavna sjedišta vate u tijelu su: debelo crijevo, mjehur, kukovi, noge, stopala, kosti, lumbalni dio leđa, bedra, uši, koža, živčani sustav, osjet dodira i sluha. Najvašnije mjesto gdje je vata smještena i od kuda se pokreću mnogi vata poremećaji je debelo crijevo. Fiziološki ljudi vata konstitucije su slabije razvijeni. Izraženije su im kosti, žile i tetive. Oni su vrlo visoki ili vlo niski sa slabo razvijenim mišićima. Put im je tamnija, koža hladna i ispucala, hrapava i suha, kosa kovrđava i rijetka, imaju tanke i rijetke obrve kao i trepavice. Imaju male oči (tamne), suhe, nemirne. Nos je prčast ili povinut.

Psihološki su Vata tipovi: kreativni, aktivni, brzo shvaćaju ali brzo i zaboravljaju, nesigurni, brzi, imaju površan napor i volju, nesigurni i neodlučni, brzo odustaju, stvari im brzo dosade, strašljivi, anksiozni, skloni samoći. Preferiraju slatku, kiselu i slanu hranu. Topla pića, jušnasta jela. Apetit (agni) i probava im variraju. Skloni su zatvoru i okudnom urinu. Manje se znoje nego drugi konstitucijski tipovi. Ruke i stopala su im često hladni. Imaju lagan i često iprekidan san.

Vata aktivnosti kroz kvalitete:

Uzroci neravnoteže

Vata je dirketno (suptilno) povezana sa umom i živčanim sustavom i zbog toga se lagano poremeti tj. izbaci iz ravnoteže. Današnjim načinom života i količinom stresa nije teško izbaciti vatu iz njezinog kolosjeka.

Neki od znakova neravnoteže vata doshe su:
Griženje desnih, cuclanje palca, grižnja noktiju, nesigurnost, pretjerana seksualna aktivnost, uzimanje hladne hrane i pića / intoksiciranje, pretjerano vježbanje/iscrpljivanje van svojih mogućnosti, uzimanje fast food hrane, izlaganje vjetru i hladnoći, nepravilan raspored, slabo spavanje/malo odmora, nedovoljno izlaganje svijetlu, nošenje crne odjeće.

Znakovi neravnoteže:
Kako uravnotežiti vata doshu pomoću prehrane:
Detaljnije o vata dijeti
Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE