Shatavari - Šatavari


Shtavari je najbolja biljka za obnovu reproduktivivnog, dišnog, probavnog sustava te poboljšava cirkulaciju. Djeluje na sva tkiva-elemente.ashwagandha
Pomaže kod: poremečaji ženskih organa, seksualni poremečaji općenito, neplodnost, impotencija, menopauza, dijarea, dizenterija, čir na želucu, povišena kiselina, dehidracija, prehlada, period oporavka, rak, herpes, leukorea, kronične groznice.

Pomaže kod: poremečaji ženskih organa, seksualni poremečaji općenito, neplodnost, impotencija, menopauza, dijarea, dizenterija, čir na želucu, povišena kiselina, dehidracija, prehlada, period oporavka, rak, herpes, leukorea, kronične groznice.

Shatavari u prevodu znači „Ona tko posjeduje stotinu supruga“, pošto se kaže da njeno tonizirujuće i pomlađujuće djelovanje na ženske reproduktivne organe daje kapacitet da se ima stotinu supruga. Shatavari je glavno ayurvedsko pomlađujuće sredstvo za žene, kao što je Ashwagandha za muškarce (iako oboje imaju neko djelovanje na oba spola). Shatavari je rasajana za Pittu, ženski reproduktivni sustav i krv. U tu svrhu može se pripremiti kao mliječna dekokcija zajedno sa ghiem, smeđim šećerom, medom i pippali.

Posjeduje efikasno omekšavajuće, zaštitno i hranjivo djelovanje za suhe i upaljene membrane pluća, želuca, bubrega te seksualne organe. Kao takva dobra je za čireve te kroničnu dijareu i dizenteriju pošto oslobađa od žeđi i čuva tekućine. Izvana, efikasna je za zgrčene, krute zglobove i vrat te mišićne grčeve, omekšava i štiti kožu. Omekšava i umiruje Vatu, povečava snagu i memoriju. Povečava količinu mlijeka, sjemena i hrani membrane sluznica. Hrani i čisti krv i ženske reproduktivne organe.

Shatavari je vrlo bogata steroidnim saponinima koji imaju djelovanje slično hormonima. Normalizira mjesečnicu. Dobra je hrana za žene u menopauzi ili za osobe koje su imale histerektomiju, pošto opskrbljuje mnoge ženske hormone. Shatavari hrani jajne stanice i povečava plodnost, satvične je kvalitete i pomaže u ljubavi i predanosti, umiruje srce.

Shatavari osnažuje prijelaz estradiola u estrol te time sprečava pojavu mastopatije i fibromioma. Sprečava nakupljane dagidrotestosterona, koji u starijih muškaraca izaziva povećanje prostate. U Shatavariju je nađen alkaloid asparagin koji osnažuje srčanu pumpu i smanjuje ritam otkucaja srca te krvni tlak. Osim toga ova biljka je bogata bioflavonoidima koji sprečavaju ozljeđivanje staničnih membrana. Shatavari uzet sa mlijekom znatno povećava ojas u tijelu Shatavari dobro osnažuje imunosustav.


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE