Šest okusa


Jednostavan i praktičan pristup osiguravanju zdrave prehrambene raznovrsnosti je usredotočenost na okuse hrane. Prema Ayurvedi sve što je jestivo, moguće je razvrstati prema jednom ili više okusa: slatko, kiselo, slano, ljuto, gorko i trpko. Ako tijekom dana jedete hranu svih navedenih okusa, okusi će vam pružiti širok raspon zdravih hranjivih tvari.


Ajurveda preporuča da u našem jelu budu uključeni svih šest okusa - slano, slatko, gorko, trpko, kiselo i ljuto. Na taj način održavamo ravnotežu u našem tijelu i ostajemo zdravi. Iako najčešće ne možemo iskombinirati sve te okuse u jednom jelu putem namirnica, pomažemo si upotrebom začina kojima onda dodajemo ostale kvalitete jelu.

Slatko
Slatko se uglavnom sastoji od elemenata Zemlje i Vode; povećava Kaphu, a smanjuje Pittu i Vatu; rashlađujuće je, teško i masno. Hrani i stimulira tijelo i um, a i umiruje glad i žeđ. Povećava sva tkiva. Sladak je okus ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. Hrana slatkog okusa povećava tjelesnu masu. Slatkom hranom se smatraju pekarski proizvodi, žitarice, orašasti proizvodi, tjestenina, većina voća, škrobno povrće, mliječni proizvodi, ulja i svi proizvodi životinjske vrste.

Slatka hrana čini najveći dio našeg dnevnog unosa, a u današnje vrijeme i jedini izvor, jer se većina prehrambenih navika modernog čovjeka bazira na "slatkom". Svaka kategorija hrana obuhvaća iznimno hranjive namirnice, kao i namirnice koje je uputno jesti u manjim količinama. Prednost dajte svježem voću i povrću, žitaricama, žitnim pahuljicama, kruhu i orašastim plodovima. Osim što zadovoljavaju vaše energetske potrebe, te su namirnice dobi izvori vlakana.

Ako niste spremni prijeći na vegetarijansku prehranu, smanjite unos crvenog mesa, a prednost dajte hladnovodnoj ribi i bjelanjcima. Smanjite unos visokorafiniranih šećera i pšeničnih prerađevina. Prednost dajte mliječnim proizvodima s manje masnoća, polinezasićenih i mononezasićenim uljima, te smanjite unos hrane bogate kolesterolom i hrane koja djelomično sadrži hidrogenizirana ulja.

Kiselo
Kiselo se uglavnom sastoji od Zemlje i Vatre; povećava Kaphu i Pittu, a smanjuje Vatu; zagrijavajuće je, teško i masno. Kiselo okrepljuje biće, potiče eliminaciju otpadaka, ublažava grčeve i drhtavice te poboljšava apetit i probavu. Svaka blago kisela hrana doživljava se kao kisela. Limunska, mliječna, askorbinska i butirična kiselina, tek su neke od kiselih kemijskih tvari koje pridonose kiselom okusu.

Kao i u slučaju slatke hrane, neke su kisele namirnice hranjivije od drugih. Prednosta dajte, naračama, grejpu, jagodama, borovnicama, malinama i rajčicama, a smanjite unos ukiseljene hrane, zelenih maslina, alkohola i octa. Male porcije jogurta s malo masnoća i sirutke mogu pomoći probavi. Premda zeleni kiseli sirevi mogu biti ukusni, jedite ih razborito jer su najčešće bogati kolesterolom te su teško probavljivi.

Slano
Slano se uglavnom sastoji od elemenata Vode i Vatre; povećava Kaphu i Pittu, a umanjuje Vatu; teško je, zagrijavajuće i masno. Slano uklanja otpatke i čisti tijelo, povećava probavni kapacitet i apetit. Smekšava i olabavljuje tkiva. Sol je okus minerala koji proizvode ione.

Glavna sol u našoj prehrani je natrijev klorid, podrijetlom iz rudnika ili prirodno slanih voda. Slan je i umak od soje, te mnogi drugi umaci, alge, riba i usoljenom meso. Primjerena količina soli daje okus i pospješuje probavu. Dobar izvor soli je zeleno lisnato povrće. Previše soli pridonosi porastu krvnog tlaka, te zadržavanje vode u organizmu.

Ljuto
Ljuto se uglavnom sastoji od elemenata Vatre i Vjetra; Ljuto (koje je papreno i pikantno kao ljute papričice) povećava Pittu i Vatu, a smanjuje Kaphu; zagrijavajuće je, lagano i suho. Ljuto istjeruje sve vrsta izlučevina iz tijela i smanjuje sve Kaphaste materije kao što su sjeme, mlijeko i masnoća. Pojačava apetit.

Izrazit okus papra, đumbira, i drugih izvora ljutine potječe od eteričnih ulja koje reagiraju s receptorima na jeziku. Većina ljute hrane sadrži prirodne antioksidanse, te tvari koje suzbijaju infekcije. Ljuti su začini tokom više tisuća godina vrlo cijenjeni, dijelom zbog svojstva sprječavanja krvarenja. Kraći put do zemlje začina bio je najvažniji motiv putovanja na koje je Kolumbo krenuo u petnaestom stoljeću. Ljuti okusi potiču probavu te pomažu pokrenuti izlučevine.

Novija istraživanja navode na zaključak da sastojci češnjaka i luka, također ljute hrane mogu pomoći snižavanju razine kolesterola u krvi te krvnog tlaka. Među široko dostupnim ljutim namirnicama su: čili papričice, kajenska paprika, crni papar, svježi i suhi đumbir, hren, luk, češnjak, poriluk, gorušica, cimet, klinčić, paprena metvica, majčina dušica, kumin, kardamom, bosiljak, origano i ružmarin. Oplemenjivanje života začinima i začinskim biljem godit će vašem nepcu te će blagotvorno djelovati na vaše zdravlje.

Gorko
Gorko se uglavnom sastoji od Vjetra i Etera; povećava Vatu, a smanjuje Pittu i Kaphu, rashlađujeće je, lagano i suho. Gorko pročišćava i suši sve SEKRETE, djeluje kao anti-afrodizijak i donosi organizmu usklađenost tako što sve okuse vraća u prirodnu ravnotežu. Pojačava apetit, sprječava kožna oboljenja i groznice.

Gorak je okus većine zelenog i žutog povrća. Neko zeleno povrće poput kelja i envidije osobito je gorko. Gorčina potječe od prirodnim biljnih tvari, poznatih kao fitokemikalije, koje zahvaljujući svojstvima poticanja detoksikacije, sprječavaju bolesti i iscjeljivanja, povećavaju naše izglede za dug i zdrav život. Primjerice, brokula i cvjetača su bogate fitokemikalijama poznatima kao izotiocijonati, koji dokazano pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti. Šparoge, zelene paprike i kupus bogati su flavonoidima, koji pomažu suzbijanju genetskih poremećaja, infekcija te čak mogu smanjiti rizik gubitka pamćenja.

Trpko
Trpko se uglavnom sastoji od elemenata Vjetra i Etera; Oporo (koje čini da vam se skupljaju usta) uvećava Vatu, a smanjuje Pittu i Kaphu; rashlađujuće je, lagano i suho. Oporo liječi, pročišćava i zbija sve dijelove tijela. Smanjuje sva lučenja i djeluje kao anti-afrodizijak. Posljednji od šest okusa više je učinak nego stvaran okus.

Trpka hrana potiče stezanje te isušuje. Grah, mahunarke i grašak svrstvaraju se u kategoriju trpke hrane i čine odličan izvor biljnih bjelančevina, složenih ugljikohidrata i vlakana. Trpak okus prepisuje se i voću kao što su brusnice, šipak, kaki i kisele jabuke. Zeleni čaj je također trpak, a ustanovljeno je da je bogat izvor prirodnih tvari koje sprječavaju nastanak teških bolesti. Trpka je hrana neizostavna sastavnica svake prehrane usmjerene obnavljanju.


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE