Hemanta ritucharya!
Preporuka za prehranu
i životni stil tijekom zimskog razdobljaPreporuka za prehranu  i životni stil tijekom zimskog razdoblja

Promjena u sezoni donosi promjenu u našu prehranu i životne navike. Kako se sezona mijenja tako se mijenjaju i kvalitete/osnovni elementi (Bhuta – eter, zrak, vatra, zemlja,voda). Ayurveda gleda svako godišnje doba kao zaseban sustav koji djeluje na utjecaj čovjekovog i prirodinog ponašanja. Mijenjanjem sezona dolazi do promijene u odnosu elemenata koji će utjecati na stanje dosha (vata, pitta i kapha). U zimi su izraženije kvalitete vata doshe: suho, hladno, lagano itd . Šest okusa

Dakle, suho, vjetrovito, hladno vrijeme povećava iste kvalitete u našem organizmu (povećava i Vata doshu) i dovodi do određenih promjena/poremećaja u organizmu putem Vata doshe. Određeno godišnje doba ima određene „zahtjeve“ od čovjeka i nudi mu rješenja putem sezonskih potrepština. Primjerice, zimska sezona iziskuje potrebu da tijelo bude što toplije iznutra i izvana. Tako nam priroda nudi sezonsku hranu koja po svojim kvalitetama zagrijava tijelo iznutra i olakšava nam prilagodbu s vanjskim niskim temperaturama.

Na tržnicama se primjerice nalazi fermentirana hrana (kiseli kupus, ukiseljeno povrće itd.) koja jača probavnu vatru (u ayurvedi se probavna vatra zove Agni što bi se moglo u zapadnoj terminologiji prevesti kao metabolički procesi) te pospješuje rad metabolizma i pojačava cirkulaciju. Prirodno u ovom periodu imamo veću potrebu za hranom. Na žalost u današnje moderno doba čovjek je dobio „povlastice“ pa se tako i u zimskoj sezoni u velikim trgovinama nalaze namirnice iz svih godišnjih doba te smrznuta hrana što nerijetko zbunjuje organizam koji očekuje sezonskuhranu. Sa takvim namirnicama smanjujemo agni i psihofizički rad organizma jer na neki način djelujemo protiv prirodnih zakona. U ayurvedi je imunitet povezan sa probavom (agni). Kada je probava dobra, a apetit jak tada je i imunitet jak. Trebali bi jesti namirnice koje griju, tople su, teške, uljnate, a okusi su im: slatko, kiselo i slano.

Ayurveda (Ayu znači život a veda znanje

Prehrana bi se trebala bazirati na slijedećim sastojcima:
• nerafinirani smeđi šećer
• mliječni proizvodi (mlijeko, kefir, putar, ghee, sirevi)
• med (možete konzumirati na dnevnoj bazi jer ćete zaobići kapha poremećaje kao višak šlajma u grlu i plućima itd.).
• voće bogato vitaminom C što jača imunitet (limuni, naranče, grejp, nar)
• ukiseljeno povrće i fermentirana hrana (jedite domaće a ne konzervirano), domaći jabučni ili vinski ocat.
• Češnjak je odličan izbor za zimu jer nas štiti od virusa i bakterija, djeluje protuupalno, jača agni.
• Svježi đumbir djeluje na respiratorni trakt – topi sluz (amu), podiže agni, smanjuje upalne procese.
• Orašasti plodovi su topli, teški, uljnati što ih čini idealnom hranom za zimu, ali su i suhi po kvaliteti. Da bi izbjegli dodatno isušivanje organizma iznutra, bilo bi dobro orašide namočiti da se neutralizira suha kvaliteta. Možete ih namočiti u običnoj vodi navečer te ujutro pojesti ili barem minimum 1 h prije konzumiranja.
• Suho voće poput datulja ili smokvi su idealni za zimu, ali ih opet namočite zbog viška suhe kvalitete.
• Juhe i variva ne samo da griju, jačaju cirkulaciju i jačaju imunitet nego i zadržavaju više hranjivih sastojaka od primjerice pohane ili pečene hrane. U njih možete stavljati grahorice, leću, povrće, gljive...
• Za slatka jela koristite začine poput cimeta, kardamoma, zvjezdanog anisa, suhog đumbira.
• Za slana jela koristite začine poput: svježeg đumbira, češnjaka, papra, lovorovog lista, kurkume, kumina itd.

Izbjegavajte:
• hladna pića i hladnu hranu
• staru i podgrijavanu hranu
• sirovu hranu u većim količinama
• ljutu i trpku hranu jer ona povećava suhoću što remeti vatu
• sladoled, jogurt, mlaćenicu tijekom večeri ili prije spavanja


Ayurveda (Ayu znači život a veda znanje

Masaža i sauna (Abhyanga & Swedana):
Zimska sezona je vrlo pogodna za masaže i saune što bi trebalo prakticirati sukladno mogućnostima. One čiste tijelo od toksina/ame, jačaju cirkulaciju, podmazuju zglobove i izvlače suhoću iz kostiju i tijela, čine kožu mekšom, jača se živčani sustav i pruža se tijelu osjećaj ugode i zadovoljstva. Ako niste u financijskim prilikama da odete na masažu ili u saunu onda možete napraviti kućnu verziju masaže i saune. Ujutro ili navečer utrljajte toplo sezamovo ulje (utoplite ga da bude tjelesne temperature) u svaki dio tijela i pričekajte 10-15 minuta da ulje upije u dublje tkivo te se potom istuširajte vrućom vodom što će stvoriti efekt saune.

Kada jesti
• Jedite između 11 i 14 sati jer je tada agni najjači.
• Jedite samo kada ste gladni. Preskočite obrok umjesto da jedete sa poluprobavljenom hranom koja je još u želucu. Ako je hrana još u želucu a vi jedete stvoriti ćete amu/toksine što utječe na zdravlje.
• Jedite u regularno vrijeme da biste održali regularnu funkciju živčanog sustava.

Kada ne jesti:
• Ne jedite 2-3 sata prije spavanje jer hrana u želucu utječe na san, što remeti probavu.
• Ne grickajte između obroka jer to zbunjuje živčani sustav pri lučenju probavnih sokova i drugih probavnih aktivnosti. Živčani sustav voli regularnost.

Vježbanje:
Vježbajte kako bi pokrenuli cirkulaciju, ojačali imunitet i poboljšali raspoloženje. Pogodne vježbe su npr. surya namaskar – pozdrav suncu ili pet tibetanaca. Ove vježbe su dobre jer se razgibava cijelo tijelo i blagotvorno utječu na um, a ne oduzima vam puno vremena. Najbolje je vježbati prije tuširanja i prije doručka.

Pošto je zimi prirodno jak agni, a tijelu je potrebno hranjenje i obnavljanje, tada se savjetuje uzimanje biljaka koje podmlađuju i jačaju imunitet – rasayana. Neke od pogodnih za zimu su: ashwagandha, shilajit, tulasi, chyawanprash, korijen sladića, triphala, kurkuma, Zimi smo skloniji depresiji, lijenosti, bezvoljnosti itd. i zbog toga bi trebali ići u prirodu šetati, izlagati se suncu, ići na masaže, vježbati, jesti hranu koja jača imunitet i djeluje povoljno na vata doshu što dovodi i do smirenja mentalno/emotivnih raspoloženja. Uzimati biljke koju su rasayana u Ayurvedi.

Sve ove stavke potiču zadovoljstvo i sreću u čovjeku. Rutina preko dana je još jedan jako bitan faktor smirivanja vata doshe. Čaj od friškog đumbira i tulasija (vrsta bosiljka) će vas grijati i držati dalje od gripe, kašalja, temperature i prehlade. Dodavanjem friške kurkume ili kurkume u prahu u ovaj čaj djelovati ćete na podizanje imuniteta i smanjivanje upale. Ovu mješavinu možete dodati u toplo mlijeko nakon što ste mješavinu skuhali u vodi.


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE