Adana Kala!
Ayurvedska preporuka za
prehranu i životni stil tijekom proljećaAyurvedska preporuka zaprehranu i životni stil tijekom proljeća

Proljeće je po mnogima naljepše doba godine. Doba kada se uspavana priroda budi, kada izlazimo iz sivila u šarenilo boja, raspoloženja i emocija. Kako priroda cvjeta tako i naše raspoloženje i volja jačaju. Sve oko nas vibrira, sve je živo i sve se pokreće. Slični procesi se pokreću i u našem tijelu. U proljeće puno biljaka cvate i šire svoj miris i pelud što Vata i Pitta konstitucijske tipove čini vrlo sretnim. Isto tako osobe Kapha konstitucije ili one koje imaju viška Kaphe u organizmu nailaze na probleme kao alergija, peludne groznice, problemi sa sinusima itd.

Ovaj period je sastavljen od elementa vatre i vode koji zajedno čine Pitta doshu. U proljeće radimo na tome da „iscijedimo“ višak vode i sluzi – Kapa doshe i uravnotežimo element vatre i vode. Previše elemenata vode i povišeni element zemlje – Kapa dohse, stvara u nama osjećaj težine, letargije, tromosti, kao da smo puni blata, ukratko toksina zvanih Ama. Previše elemenra vatre i vode dovodi naše tijelo do upalnih procesa, glavobolja (naročito sinusnih), alergija itd.

U proljeće su najaktivniji organi jetra i žuč koji su glavni za čišćenje i procesuiranje toksina iz tijela. Naša jetra kada je čista prerađuje alergente koji dolaze iz peluda ili zagađenja, ali ako je naša jetra pod opterećenjem onda ima problema sa preradom i nama se pojavljaju simptomi određenih poremećaja tipa peludne groznice ili alergije.

U atmosferi dominira Kapha dosha. Kako se snijeg topi pod suncem tako se i Kapha u nama topi i traži izlaz iz tijela što uzrokuje prehlade. Zato je ovo godišnje doba idealno za čišćenje tijela kroz procedure panchakarme i to Vamane ili terapeutskog povraćanja. Pošto je ovakva procedura vrlo zahtjevna ne savjetuje se da ju radite na svoju ruku nego pod stručnim vodstvom. Jednostavnije varijante su sa procedurem zvanom Virechana koju možete sami raditi bez prevelike brige da nešto krivo napravite, ali svakako se i ovdje savjetujte sa stručnom osobom.

Generalno je proljeće zdravo doba godine, osim za Kapha konstitucije ili ljude koji imaju Kapha poremećaj. Pitta konstitucija će uživati prvi dio proljeća dok im druga polovica već može biti prevruća. Vata konstitucija se najbolje osjeća u proljeće, sretno i zdravo. Ako na vrijeme „maknemo“ višak Kapha doshe i Ame iz tijela, eliminirati ćemo ili smanjiti uobičajene prehlade, alergije, gripe, groznice itd. Prehrana igra jako važnu ulogu kao i obično.


Prehrambene navike


Jedite manje obroke više puta dnevno, a između obroka jedite voće. Tijekom proljeća izbjegavajte tešku i masnu hranu, slatke, kisele i slane namirnice jer imaju tedenciju povećati Kapha doshu. Striktno izbjegavajte crveno meso i tunu, mliječne proizvode osim mlaćenice i lassija te povremeno svježeg sira ili ghee-a. Morski plodovi ili pačje meso isto povećavaju Kapha doshu tako da bi i to trebalo izbjegavati.

Žitarice koje trebate izbjegavati su: pšenica, smeđa ili bijela riža (osim basmati vrste), tjestinine (kukuruzna, rižina ili neka druga vrsta koja nije pšenična je ok), bijeli kruh i pekarsi proizvodi.. Izbjegavajte avokado, banane, kokos, datulje, lubenicu ili dinje, krastavce (friške ili ukiseljene), buće ili tikve, batat jer sve navedeno povećava Kapha doshu.

Jedite namirnice koje su: gorke, trpke i ljute. Kao što su: mahunarke, leća, grašak, slanutak, grah, mahune soje. Žitarice: amarant, ječam, heljda, kukuruz, raž, zob, proso. Najbolje voće je: jabuke, kruške, nar, bobičasto voće, trešnje, marelice i suho voće kao grožđice. Povrće koje je naročito dobro za Kapha doshu i sezonu su artičoke, šparoge, cikla, brokula, karfiol, mrkva, salata, rotkvica (rotkve) i sve vrste zelenog lisnatog povrća. Luk i češnjak sa umjerenim začinima su poželjni u ovoj sezoni.

Za doručak možete jesti voće ili zobene ili ječmene pahuljice krupnog tipa (sa bademima i grožđicama) ili palačinke od heljdinog brašna (može i ječmeno, zobeno, kukuruzno, ali meni su osobno najfinije sa heljdinim.

Ručak i večera bi trebali biti laganiji jer se pokušavamo riješiti viška Kaphe koja se akumulirala tijekom zime, a ne nadodati još. Kombinacije gore navedenih mahunarki i žitarica sa povrćem je idealna za smanjivanja Kapha doshe. Krompir je dobar izbor bilo da ga zapečete ili kuhani ili pire kao prilog.

Obrok možete završiti sa mlaćenicom ili jogurtom koji razrijedite sa vodom u omjeru jogurt 1 dio, a voda 2 dijela te u to dodate prstohvat suhog đumbira ili kumina. Koristite med kao zaslađivač ili jednostavno popijte toplu vodu sa čajnom žličicom meda na tašte ili između obroka. Možete na tašte popiti dvije čajne žličice domaćeg jabučnog octa i jednu čajnu žličicu meda sa toplom vodom pa jedite nakon 10-15 minuta. To je jako dobro za čišćenje toksina.


Dijeta


Ovo je jedino doba godine kada nam Ayurveda govori da možemo slobodno postiti. Najbolje bi bilo jednom tjedno i to na soku od jabuke ili nara. Izbjegavajte hladna pića i sladolede, strpite se do ljeta kada je to poželjno! Izbjegavajte spavanje popodne jer to opet povećava Kapa doshu, smanjuje probavnu vatru-Agni i usporava probavu, zato se opet strpite do ljeta jer je to tada dozvoljeno.


Rutina


Dižite se rano, najbolje sa izlaskom sunca. Yoga vježbe koje smanjuju Kapa doshu su: pozdrav suncu, luk, most, lotus, lav, deva, kobra, krava, mačka i tvist kralježnice. Svakako se savjetujte sa stručnom osobom vezano za yoga položaje!

Pošto je u ovoj sezoni povećano masno tkivo (medha dathu) poželjno je vježbati dosta intenzivno kao trčanje, joggiranje, planinarenje, bicikliranje i sve vježbe koje vam tjeraju znoj van.Jako dobra navika tijekom proljeća je ukapavanje medicinskog ulja u nos. Kapi za nos zvane Shadbindu ili Anu tailam su idealne kao svakodnevna higijena koja će držate kanale sinusa slobodne od sluzi i glavobolja.


Bilje


Jako dobar detoks čaj koji će pojačati Agni, smanjiti masno tkivo, pomoći pri izbacivanju toksina i koji je blagi diuretik je kombinacija slijedećeg sjemenja u istom omjeru: korijander, komorač i kumin. Druga opcija je kombinacija zvana Trikatu: isti omjer praha crnog papra, đumbia i dugog papra.


Ayurvedske biljke ili formulacije: sudarshan, punarnava, shilajit, sitopaladi itd.


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE