Pranayama
Balansirajte um pomoću tehnika disanjaUtjecaj na Vata dosha

Budući da uključuje disanje, sve pranayama povećavaju Vata doshu generalno. Samo disanje je Vata aktivnost. No, zbog kontrole uma te mirnog sjedenja, Vata nije povišena u mjeri da uzrokuje smetnje.

Utjecaj na pitta dosha

Određena vrsta pranayame, koje generiraju toplinu stimuliraju Pingala Nadi te imaju tendenciju zagrijavanja sto povećava pitta doshu, a one pranayame koje hlade ( kao što je Sheetali pranayam) pitta dosha stimuliraju rad Ida Nadija.

Utjecaj na kapha doshu

Sjedenje je neaktivana poza tijela, stoga sjedenjem povećavamo kapha doshu. Disanje se izvodi u vrlo dinamickom obliku I na taj nacin pranayama ne uzrokuje kapha povećanje u mjeri koja uzrokuje smetnje. Kapal Bhati je klasican primjer pranayame koja smanjuje kapha doshu.

Sve Pranayame bi trebalo izvoditi na prazan želudac ili tri sata nakon jela.


Bhramari Pranayama – zvuk pčela


Sjedite s uspravnom kralježnicom. Stavite vrhove prstiju malog, srednjeg prsta i domalog prsta na unutarnji dio očnog kapka. Postavite kažiprst skladu s obrvama i uz treće oko. Zatvorite uši s palčevima. Nemojte napraviti pritisak prstima. Udahnite duboko kroz nos i dok izdišete polagano, napraviti zvuk kao da oponasate zvuk pcela u letu I osjetite kako vibracije odjekuju unutar podrucja glave. Ponovite ovaj postupak 10-20 puta, a zatim promatrajte osjećaj u glavi i cijelom tijelu.
Bhramari Pranayama – zvuk pčela
Ona uravnotežuje sve tri doshas. To je izvrsna uvertira prije meditacije ili dok ste u stresu. Ubrzo možete vidjeti dobre efekte ove pranayame. Uglavnom je utjecanje na naš um, ali jako dobro djeluje na poremecaje stitnjace i na Vata doshu.Ujjayi pranayama – “disanje skoljke”


Sjedite s uspravnom kralježnicom. Dok izdoseta napravite zvuk HHHHHAAAAA s otvorenim ustima. Sada duboko udahnite i sa zatvorenim ustima čine zvuk HHHHHAAAA u grlu i kod udisanja kroz nos pokušati napraviti isti zvuk. Disanje treba biti sporo da bi se dobila potpuna korist ove Pranayame. Nakon učenja kako to učiniti ispravno možete koristiti ovu Pranayamu u svakoj situaciji kroz dan. Dok hodate, dok ste u autobusu, uredu, prije spavanja…
Ujjayi pranayama – “disanje skoljke”
Sa ayurvedskog gledišta, Ujjayi prnayama potiče Udanu (pod tip Vata doshe) tip Vata, koja kontrolira funkcije poput govora, pamćenja, imuniteta i entuzijazma.

Ujjayi pranayama smiruje živčani sustav i um. Ujjayi može pomoći onima koji pate od visokog krvnog tlaka. No, takve osobe trebaju izbjegavati zadržavanje daha, osim ako liječnik savjetuje drugačije. Hatha yoga Pradeepika (tekst o yogi) tvrdi da ujjayi pranayama može ukloniti sluz u grlu i povećati (agni) apetit. Ona uništava nedostatke u nadijima, uklanja visak vode koja se zadrzava u tijelu i postepeno uravnotezuje dhatue (tkiva).

Gheranda Samhita govori da je praktičar ujjayi pranayama pobjeđuje bolesti uzrokovane ravnodušnost, živčane poremećaje, probavne smetnje, dizenteriju, kašalj, groznicu i povecanu slezenu.Nadi Shodhana Pranayama - čišćenje nadija (energetskih kanala)


Sjedite s uspravnom kralježnicom. Podignite desnu ruku i savijte lakat. Preklopite kažiprst i srednji prst na dlan. Stavite vrhove prstiju u ravninu sa domalim prstom. Stavite palac na desnu nosnicu. Udahnite kroz lijevu nosnicu. Otvorite desnu nosnicu i zatvorite lijevu nosnicu s malim i domalim prstom. Izdisite kroz desnu nosnicu, a zatim udahnite kroz desnu nosnicu. Promijenite na drugu nosnicu I disite naizmjenicno. Jezik počiva na nepcu i oči usredotočiti između obrva. Ponovite 3-7 puta ciklus puta a zatim ostatak vremena promatrajte kako se dah vraća u normalu. Ritam disanja u pocetku moze biti: udah 1, izddah 3. Proporcionalno povecavajte bez forsiranja jer vam moze vise stetiti nego koristiti.
Nadi Shodhana Pranayama - čišćenje nadija (energetskih kanala)
Na primjer jedno istraživanje pokazalo je da disanje isključivo na lijevu nosnicu smanjuje krvni tlak, a disanje isključivo kroz desnu nosnicu povećava krvni tlak. To se slaze sa pogledom yogija koji govore da kada se diše na lijevu nosnicu aktivira se Ida Nadi, energetski kanal povezan s opuštanjem, a disanje u desnu nosnicu aktivira Pingala Nadi, energetski kanal povezan s aktivnošću i djelovanjem. Nadi shodhana pomaže uravnotežiti živčani sustav, djeluje na simpatički i parasimpatički sustav i ona također smanjuje krvni tlak, potice veći osjećaj mira i opuštenosti.Za smanjenje Kapha I Pitta doshe u tijelu pokušajte sljedeće pranajame.


Ova pranayama je narocito dobra za Kapha doshu Kapal Bhati – kapal znaci lubanja, a bhati znaci blistavo/sjajno/percepcija/znanje Sjedite s uspravnom kralježnicom. Duboko udahnite i potisnite zrak kroz nosnice tako da jako stisnete trbusne mišiće. Izdisaj bi trebao ici iz trbuha. Ovdje se zrak iz pluća I trbuha nasilno izbacuje. No, udisanje je bez forsirnja. Izvedite ovakvo disanje 21 put, a onda neka vaše disanje postane normalno. Ponovite do 10 puta.
Kapal Bhati – kapal znaci lubanja
Na sanskrtu Kapal znači 'lubanja', 'čelo' i bhati znači 'svijetao' i također 'percepcija' ili 'znanje', Kapalbhati je praksa koja donosi stanje 'svjetiljke', ili 'cistoca uma, kao i tijela.
Mnogi koriste ovu pranayama u početnoj fazi meditacije. Ona pomaže poboljšati budnost i koncentraciju. Istraživanje u 2009 godini od strane Meesha Joshi i Shirley Telles (objavljen članak o kapala bhati, u The Journal of Alternative i komplementarne medicine).

Cilj istraživanja bio je pokazati kako možete kapala bhati Pranayam poboljšati performanse na kognitivno izazovnim zadacima? Pozvani su sudionici vježbati kapala bhati pri brzini od dva izdaha u sekundi, za jednu minutu. Sudionici su zamoljeni da ispune izazovan mentalni zadatak prije i nakon što su se bavili kapala bhati. Druga skupina prakticira svjesno disanje u odnosu na prvu skupinu. Rezultati su pokazali da je kapala bhati skupina imala značajno smanjenje u iznosu vremena koje im je trebalo da dovrše zadatak. To sugerira da se prakticiranjem kapala bhati pranayame mogu poboljšati mentalne performanse.

U ayurvedskom spisu, Gheranda samhita spominje se da ublažava kapha doshu narocito u podrucju zeludaca i pluća gdje je sjediste Kapha doshe. Prisilno izdisanje zraka dovodi do povećanja Vata doshe, zbog čega se dobiva osjećaj povecanje paznje, jasnoce uma i aktivnosti. Vata ima isusujuci efekt utjecaj nad kapha doshom sa ovakvim disanjem. Kao sto se voda suši na vjetru, Vata pomaže uravnotežiti kapha doshu isusivanjem. Ova pranayama jača trbušne mišiće i pomaže da se spali masno tkivo te se povecava Agni (probavna vatra – metabolizam).

Korist za probavni trakt:
Kapalbhati stimulira gušteraču tako da oslobađa inzulin i time pomaže u kontroli dijabetesa. Poboljšava funkcije jetre i slezene te liječi hepatitis (ABC), cirozu jetre i anemija kroz duze vrijeme prakticiranja. Ako se radi redovito ublažava zatvor, kiselost i anoreksiju itd Regulirati endokrini i egzokrini system. Pomaze u regulaciji svih žljezda sto je vrlo učinkovito kod problema kao sto su: u azoospermija, oligospermija i problem sa jajovodom itd. Ona također pomaže u iskorjenjivanju cisti i tumora.Sheetali Pranayama – disanje koje hladi. Najbolja za pitta doshu.


Sjedite s uspravnom kralježnicom. Počnite udisanje kroz usta tako da savinete jezik kako je nacrtano na slici ispod teksta. Zrak treba ulaziti kroz usta preko jezika do probavnog trakta. Ako ispravno izvodite ovu pranayamu osjetiti ceta kako vas zrak hladi od usta pa sve do trbuha. U početku udisite 4 sekunde kroz usta i uzdisite 6 sekundi kroz obje nosnice, tako možete disati oko 5 minuta.
Sheetali Pranayama – disanje koje hladi.
Ublažava pitta i kapha doshu,a blago povećava Vata dosha. Riječ "sheetali" znači hlađenje na sanskrtu; ona se uzima iz izvorne riječi "Sheetal" koji je umirujuće ili hladno. Praksa sheetali disanja smiruje um, smanjuje stres i strahove. Ona hladi tijelo i um, krvni tlak se također smanjuje.
Ova pranayama je vrlo učinkovit kod povecane kiseline ili čak čireva.

• Ako imate nizak krvni tlak, onda je ovo pranayama može dodatno smanjiti.
Dakle, morate biti oprezni.
• Možete osjećati malo hladnocu ili peckanje u grlu, zbog hladnog zraka, ali to je normalno. • Ako osjetite vrtoglavicu molimo zaustaviti praksu i nastaviti normalno disanje.
Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE