Pitta dosha


Pitta dosha se sastoji od dvije kvalitete: vatra i voda, ali dominantna je kvaliteta vatre.


Glavne karakteristike pitta doshe su:
vruće, oštro, tekuće, kiselo, ljuto, metabolički procesi. Pitta je odgovorna za toplinu, vid, apetit, žeđ, inteligenciju, moč shvaćanja, boju i teksturu kože.

Glavna sjedišta pitte u tijelu su:
donji dio trbuha, tanko crijevo, jetra, gušterača, slezena, krv, limfa, znoj, koža i osjetilni organi vida. Najvažnije mjesto gdje je pitta smještena i od kuda se pokreću mnogi pitta poremećaji je tanko crijevo. Mentalno je pitta direktno povezana sa ljutnjom, ljubomorom, mržnjom i drugim eksplozivnim reakcijama. Pitta je zaslužna za jaki osjećaj discipline i reda.

Toplina kao glavno obilježje pitta doshe nam otkriva da sve što je vezano za toplinu u tijelu je povezano sa kvalitetom vatre tj pitta doshe. Ta jaka vatra je zadužena za sve metaboličke procese (katabolizam – razgradnja i anabolizam – izgradnja) i razgradnju tvari u tijelu i misli u umu (svaka impresija koja dođe izvana u obliku emocija, misli, podražaja, je procesuirana ili „probavljena“ što ostavlja razne utiske ovisno o stanju čovjeka). Pitta upravlja svim biokemijskim promijenama koje se događaju u našem tijelu, regulira probavu, absorpciju, eliminacijom te regulira temperaturu tijela. Sa stanovišta zapadne medicine, pitta sadrži enzime i amino kiseline koji imaju glavnu ulogu u metabolizmu.

Fiziološki ljudi pitta konstitucije su:
srednje građe, žile i mišići su im srednje razvijeni. Imaju dosta madeža i pjega po tijelu. Boja kože može biti blago crvenkasta, žučkasta ili svijetla. Oni imaju najosjetljiviju kožu koja se lako crveni na dodir ili blage ogrebotine, skloni su osipima, prištevima itd., brzo izgore na suncu i općenito ne vole vrućinu. Koža im je topla, meka i masnija. Kosa im je tanka, crvena (riđda) ili smeđkasta, često očelave ili brzo posjede (pitta je zadužena za pigmentaciju).

Oči su im osjetljive, zelene, sive, bakreno-smeđe, imaju prodoran pogled. Konjuktiva je vlažna i bakrene boje s tendencijom na žučkastu (zbog slabije funkcije jetre ili žuči koji su jedno od glavnih središta pitte). Nokti su meki. Zubi srednje veličine, žučkasti a desni osjetljivi – lako krvare. Nos im je šiljas, kukast, često crvenkastog vrha. Imaju snažan metabolizam (često znaju pretjerivati sa hranom jer misle da mogu sve probaviti), dobre probave i jakog apetita.

Preferiraju hranu:
slatkog, ljutog i trpkog okusa. Vole hladna pića. Apetit (agni) im je vrlo jak, a nerijetko bude prejak pa mogu osjetiti netom poslije obroka glad. Takav pojačani apetit prirodno iritira želudac što može dovesti do sklonosti žgaravici. Pitta osobe ne bi smjele preskakati obroke a ako nisu u mogućnosti pojesti nešto barem bi trebali popiti nešto kako bi se vatra u želucu smirila.
Detaljnije o okusima

Psihološke karakteristike:
visoka inteligancija, široka sposobnost razumijevanja, oštrumnost, dar govorništva, skloni fanatizmu, jako dobro pamte trenutno i dugoročno, snažna volja, lako rješava probleme i zagonetke. Spavanje je im srednje trajanja ali bez prekida. Luče velike količine mokraće (boja je često žučkasta i može biti kiselkastog ili teškog mirisa).

Izmet je žučkast, mekan, obilan, skloni su mekšoj stolici i proljevu (naročiti u vrijeme ljeta kada je pitta prirodno povišena). Znojenje im je pojačano, često s kiselim ili teškim mirisom. Tempereatura tijela im je prorodno malo povišena, stopale i ruke tople. Oni ne podnose sunčevu svjetlost, vrućinu, buku.

Pitta aktivnosti kroz kvalitete: Koji faktori potiču neravnotežu pitte:
Kada se agni/pitta smanji – postane slab, povećavaju se bakterije, što dovodi do trovanja krvi (nagomilane otpadne tvari od hrane u organizmu koje agni ne može preraditi jer je preslab). Kanali u tijelu se zaštopavaju i narušava se imunitet. Povećano nadmetanje, izlaganje vrućem suncu i toplom vjetru, ljuta i začinjena hrana, alkohol i halucinogene droge, jaka svijetlost, previše vrućine, pušenje, konzumiranje hrane pitta kvaliteta (hrana žute, crvene i narančaste boje), povećana intelektualna stimulacija, nošenje žute, crvene i narančaste odjeće.

Znakovi neravnoteže:
Kako uravnotežiti pitta doshu pomoću prehrane:
Detaljnije o pitta dijeti


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE