Kavala gandusha - Mučkanje ulja u ustima


Kavala gandusha
Kavala = oralna šupljina
Gandusha = mučkanje/grgljanje


ashwagandha

Danas popularna procedura mučkanja ulja u ustima stara je koliko i Ayurveda, oko 5000 godina. Ayurveda smatra da je oralna higijena vrlo važan faktor kod raznih bolesti. Pomaže čak i kod koronarnih, hormonalnih te bolestima probavnog trakta. Prema ayurvedi na jeziku se skupljaju toksini koji dolaze iz raznih područja tijela, od crijeva pa do srca.

Ayurveda je mapirala jezik podjelom dijelova jezika koji označajavu određeni organ. Na primjer na korijenu jezika su crijeva a vrh jezika je srce. Ako primječujete na korijenu jezika talog to je znak da su se u crijevima akumulirali toksini koji se u ayurvedi zovu ama itd. Znači, prilikom mučkanja ulja mi direktno djelujemo i na organe koji su „smješteni“ na jeziku i polagano ih oslobađamo toksina.

Mućkanje ulja djeluje kod: Kako mučkati ulje
Na prazan želudac unesite u usta malo više od pola jušne žlice. Zatim mučkajte ulje u svim smjerovima 15-20 minuta ili dok ulje ne postane kao pjena ili gusto mlijeko, to je znak da je proces završio. Ispljunete smjesu i isperete usta toplom vodom. Nikako ne gutajte ulje jer sadrži dosta toksina!

Koje ulje koristiti
Najbolje je koristiti hlada prešana ulja zbog njihovog bogatog sastava. Hladno prešano ulje od sezama ili suncokreta . Može i hladno prešano kokosovo. Ova procedura se treba raditi kroz duže vremena da bi se vidio rezultat kod težih problema, a za manje probleme se rezultati vide brzo.

Ljudi koji su radili ovu metodu godinu dana rješili su se alergija, astme, upala sinusa, probavnih tegoba pa čak i problema sa srcem! Ovom procedurom vračamo izgubljeni sjaj lica. Dobar znak da metoda djeluje je pojava glavobolje, tromosti, osjećaj groznice, curenje nosa, blage mučnine itd.

To je samo znak da tijelo izbacuje toksine i to će proći vrlo brzo. Savjetujem vam da kavala gandushu uvedete pod redovnu higijenu i sami se uvjerite u benefite. Za ovo uvijek možete naći vremena, dok se tuširate, spremate doručak, šećete psa itd.

Kada počnete redovno mućkati ulje u ustima primijetit ćete kako imate svježiji zadah i osjećaj čistoće u ustima. Postajemo više svjesni kako vaše tijelo reagira na hranu koju jedemo.

Prije mućkanja ulja u ustima preporuča se čišćenje jezika sa čistač za jezik.
Detaljnije o čišćenju jezikaNapomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE