Kapha dosha


Kapha dosha se sastoji od dvije kvalitete: voda i zemlja, ali dominantna je kvaliteta vode.

Glavne karakteristike kapha doshe (vode i zemlje) su: teško, sporo, glatko, bijelo, gusto, mekano, tvrdo, statično, tmurno, ljepljivo, hladno, masno, tekuće, slano i slatko.
Kvaliteta zemlje daje strukturu, kvaliteta vode pruža protok nutrijenata i informacija kroz tjelesnu konstituciju. Molekule kaphe (kvaliteta vode i zemlje) se spajaju i kreiraju kompaktnu masu koja je mekana, čvrsta, ljpljiva. To je struktura tkiva, organa, stanica što oblikuje unutarnju tjelesnu strukturu.

Glavna sjedišta kaphe u tijelu su:
Limfa i plazma. Pluća, želudac, slezena, cerebro spinalna tekućina, zglobovi, sinusi, nos (miris), jezik (okus), usta. Primarno mjesto kaphe su pluća i respiratorni trakt. Prisutna je u sjemenoj tekućini, određenim mišićima, masnom tkivu, vezivnom tkivu, plazmi, mijelinska ovojnica, bijela tvar mozga (unutarnja građa mozga).

Kapha je odgovorna za stvaranje čvrstoće kostiju i mišića, kao i za stabilnost i snagu u fizičkom i psihološkom smislu. Sve tjelesne tekućine su pod nadzorom kaphe, uključujući i tekućinu u stanicama i tekućinu između stanica. Podmazuje zglobove, hidratizira kožu i održava imunitet. Pospješuje anabolične procese, procese izgradnje tkiva, izgradnju i rast novih stanica, kao i „popravljanje“ stanica, zarastanje rana i čireva. Sve što je bijelo u tijelu je kapha pa čak i bijela krvna zrnca, bjeloočnicu itd.

Fiziološki ljudi kapha konstitucije su:
Tjelesno najrazvijeniji, imaju jako i dobro ravijeno tijelo, iamju deblju masniju i mekanu kožu tako da se žile ne vide. Imaju snažne mišiće koji su vidljivi, a kosti nisu izražene. Imaju velike i privlačne oči (plave boje, tamne ili crne), zube (bijeli) i usnice. Kosa im je kovrđava, gusta i čvrsta, masnija. Poprilično su dlakavi po tijelu. Kreću se polako, probava im je spora i uglavnom ih spora kvaliteta dosta karakterizira.

Sve što rade, rade polagano i smisleno za razliku recimo od vata konstitucija koja je sva ubrzana i skače s teme na temu. Stolica im je mekana, obilna, blijeđe boje. Izlučivanje je sporo. Znoje se umjereno i nemaju miris. San im je zdrav i produžen jer prirodno vole spavati dugo. Vole uživati u hrani, u „ljenjčarenju“. Velike su snage i izdržljivosti. Imaju snažan imunitet i rijeđe oboljevaju.

Psihološke karakteristike:
Miroljubivi su, tolerantni, ljubazni, lako opraštaju. Imaju stabilnu vjeru s puno ljubavi i osjećanja prema drugima. Smiren um, slabije razumijevanje ali dobra memorija (naročito dugoročna, mogu u dan reći što se desilo prije 23 godine).

Preferiraju hranu:
Ljuto, gorko i trpko. Vole toplu hranu, naročito sireve, kolače itd.
Imaju dobar apetit, ali im je probava i metabolizam spor tako da su skloni zadržavanju kilograma. Teško skidaju kilograme. Skloni su zadržavanju vode u organizmu naročito kada jedu više slane i slake hrane (kvaliteta vode i zemlje).
Detaljnije o okusima

Kapha aktivnosti kroz kvalitete:
Koji faktori potiču neravnotežu kaphe:
Hladnoća (hrana, piće, temperatura), letargija, previše spavanja (naročito preko dana), forsirane aktivnosti kojih je previše i preveliko konzumiranje hrane koja stvara sluz.

Znakovi neravnoteže:
Kašalj, kongestija, gubitak daha – kratak dah, napuhanost, dispepsija, mučnina, višak sline i sluzi, slabi apetit, spora probava, letargija, ljenost, bezvoljnost, bijeli talog na jeziku, teško se diže ujutro, osjećaj slabosti, usporenosti, težine.. Lako postane posesivan, preosjećajan, tvrdoglav, emotivno prejedanje. Svrab, izrasline, ciste, otekline, mutan urin, slatki i slani okus u ustima, averzija na hladno i mokro, pogoršavanje simptoma na hladno i vlažno vrijeme.
Kako uravnotežiti kapha doshu pomoću prehrane:
Detaljnije o kapha dijeti


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE