Kapha dijeta


Čišćenje sluzi, šlajma, ame (toksina), ljepljivih nakupina. Koristite ovu dijetu kako bi se riješili sluzi, težine u tijelu, začepljenja sinusa, taloga na jeziku, umora, tromosti, visokog kolesterola, nakupljanje vode te tijekom zimskog razdoblja. Izbjegavajte svu hranu koja vam teško pada ili vam se ne sviđa!


Što je više moguće izbjegavajte kvasac, sol (običnu morsku sol zamijenite kamenom himalajskom zbog većeg izvora minerala), jogurt, čokoladu, rafinirani šećer i brašno (naročito bijelo brašno) jer to sve povećava sluz u tijelu. Ne prejedajte se, a pogotovo tijekom noći. Ne jedite ako niste gladni i izbjegavajte grickanje između obroka. Razmak između obroka bi trebao biti između 2 i 4 sata. Ne uzimajte hladnu hranu i piće. Primarno vegetarijanska hrana se za vas najviše preporuča.

Uključite đumbir u dnevnu dijetu – izrežite komadić svježeg korijena đumbira i pokapajte s par kapi limuna te pojedite prije jela. Možete uzimate male komadiće korijen đumbira i uz obrok ako vaš paše Dajte prednost hrani koja je lagana, suha i topla jer to smanjuje sluz u organizmu. Izbacite ili smanjite što više hranu koja je teška, masna i hladna jer to povećava sluz i težinu.

Uključite hranu koja je ljutkasta, gorka i trpka (npr. đumbir, šparoge, čaj) jer to pomaže osušiti višak tekućine u tijelu. Reducirajte hranu koja je slatka, slana i kisela (kolači, grickalice, ocat) jer to povećava tekućine u tijelu. Mliječni proizvodi: nisko kalorično mlijeko je bolje. Uvijek prokuhajte mlijeko prije nego ga pijete jer je lakše za probaviti i uzimajte ga toplo. Ne pijte mlijeko s obrokom ili sa slanom ili kiselom hranom (to vrijedi i za voće npr. shejkovi).

Dodajte malo kardamoma ili suhog đumbira ili crni papar prije kuhanja jer će ti začini pomoći smanjiti stvaranje sluzi koje mlijeko potiče. Koristite kozje mlijeko (lakše je za probaviti). Možete koristiti malo ghee-a – pročišćeno maslo. Izbjegavajte putar, jogurt, tvrde i pljesnive sireve. Povremena konzumacija svježeg sira s dodatka malo crnog papra je ok. Voće: lakše voće kao što su jabuke, kruške je bolje za vas.

Smanjite slatko, teško i kiselo voće kao što su banane, narandže, ananas, smokve, datulje, avokado, kokos, lubenicu i dinje jer svo to voće povećava sluz i tekućinu. Zaslađivači: koristite malo meda (što je med stariji to je bolji) otprilike 2 čajne žličice dnevno jer to pospješuje smanjivanje sluzi i težine. Isto tako je dobro kod viška kilograma popiti na tašte 1-2 čajne žličice meda s 3 dcl toplije vode, to će postepeno spaliti toksine i sluz te povećati probavnu vatru tj. metaboličke funkcije.

Grahorice: sve su ok, osim tofua koji je vrlo hladan po kvaliteti. Orašidi: izbjegavajte sve jer su premasni. Ulja: reducirajte sva ulja osim lanenog, kukuruznog i suncokretovog. Naravno hladno prešana ulja su puno bolja za korištenje. Žitarice: povećanje ječam, kukuruz, heljdu, quinou i proso, jer one blago isušuju ili zagrijavanju. Izbjegavajte previše pšenice (zapravo pšenicu bi trebalo potpuno izbaciti), rižu, zob jer oni povećavaju težinu i sluz u tijelu.

Začini: koristite sve začine osim soli. Sol povećava vodu i sluz, dok začini povećavaju toplinu u tijelu što dovodi do izbacivanja vode i sluzi. Povrće: povećajte unos šparoga, patliđana, cikle, brokule, zelja (ne kiselo), mrkve, cvjetače, celra, češnjaka, đumbira, zelenog lisnatog povrća, kelj, luk, krumpir, bundeva, rotkvica, klice. Smanjite masline, rajčicu, krastavce, slatki krumpir, tikvice, jer povećavaju tekućinu. Izbjegavajte crveno meso bilo koje vrste te morske plodove (školjke, lignje itd.)

Kicharee recept:

Pokušajte jesti redovito kicharee: to je lako probavljivo i vrlo hranjivo. 1/3 šalice Polovica mung leća, 2/3 basmati riže (ili druge riže dugog zrna) skuhajte u 3-4 šalice vode (omjer 01:03 ili 01:04). Dodajte 1/4 žličice kurkume, đumbira, kumina i korijandera. Dodajte sezonske povrće: špinat, grašak, ili alge, shitake gljive. Najbolja praksa je da ga kuhate na vrlo laganoj vatri u pokrivenoj tavi. Ne može se miješajte nakon što su svi sastojci dodani. Dodajte čajnu žličicu ghee-a ili ulja konoplje na kraju.

Zdrave prehrambene navike:Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE