GHEE: TEKUĆE ZLATO
Ayurvedski ljekoviti maslac


ghee

U tradiciji Ayurvede ghee se cijeni zbog jedinstvenih ljekovitih svojstva te zbog svojstva uravnoteženja.

Ghee mogu trošiti čak i osobe osjetljive na mliječne proizvode jer ne sadrži mliječne bjelančevine i šećer. Ghee ima važnu ulogu u indijskoj i ayurvedskoj kuhinji jer hrani daje suptilan miris i okus.Ghee (čita se gi) je pročišćeni maslac. Običan maslac sadrži otprilike 80 % mliječne masti, 15 % vode, 3 % soli i 1 - 2 %krute mliječne tvari ili gruševine.
Tijekom procesa priprema gheea voda isparava, a gruševina se otapa u talog koji se lako uklanja. Tako se dobiva mirisno, ukusno ulje koje ne užega čak iako se ne drži u hladnjaku.

Otporan je na toplinu pa je dobar za brzo pirjanje i postizanje zlatne boje. Žličica gheea sadrži 5 grama masnoće, od čega 3 grama čine zasićene masnoće te nešto manje od 8 miligrma kolesterola. Budući da mu je okus izrazit, možete ga uporabiti manje nego ulja.

Za pripremu gheea potrebno vam je:
Stavite maslac u posudu, zagrijavajte dok se maslac ne otopi, najbolje odmah početi sa najmanjom temperaturom, najmanjim plamenom koliko god je to moguće, kako bi maslac ujednačeno i polako vrio. Pazite da ne pregori. Pustite maslac da se kuha na laganoj vatri, kad se pojavi bijela pjena na površini ne uklanjajte je odmah već kad postane žutčkasta, s vremena na vrijeme žlicom uklanjajte pjenu, koja se skuplja na površini. Ne trebate miješati maslac.

Kada je maslac već bistar treba još neko vrijeme vriti na laganoj vatri i tada se na dnu formiraju zlatne kuglice taloga, na površini se smanjuje količna pjene koja postaje tamnije boje. Začut ćete pucketanje prouzrokovano isparavanjem vlage iz maslaca.

Ghee je gotov kada na dnu posude vidite karmeliziranu smeđu mliječnu mast, dok je gornji dio bistar. Kada se razbistri zamirisati će nalik pečenim kokicama. Ostavite da se malo ohladi, a tada procijedite kroz cjediljka (može i bez cjediljka) obloženu gazom ili kuhinjskom krpom u staklenke i pustite da se potpuno ohladi prije nego ga zatvorite. Kada se ohladi trebao bi se zgusnuti i biti zlatno bijele boje s ugodnim mirisom.

Ghee je ukusan na prepečencu, u zobenoj kaši ili s rižom; dodaje okus i osobitu aromu juhama, varivima i umacima. Možete ga koristiti za sve što se radili s običnim kupovnim putrom. Odličan je kod pirjanja povrća, namazan na kruh s pekmezom. Žličica ghee dnevno čini 7,5 % preporučenog dnevnog unusa masnoće te 3 % dnevnog unosa kolesterola. Ako vam je prehrana inače siromašna zasićenim masnoćama i kolesterolom, ghee će dati neznatan doprinos.

Ghee pospješuje inteligenciju, memoriju, probavu, dugovječnost, reproduktivne tekućine, vid, dobar je za djecu i starije, daje tijelu gipkost, ugodan glas, dobar je za pluća, herpes, ozljede, dobro djeluje na zglobove, dobar je kod Vata i Pitta poremećaja.

Madhura rasa, shita virya (slatko, hladi). Kontrolira sve doshe, ghee napravljen od kravljeg mlijeka produžuje životnost, povećava memoriju, moć rasuđivanja i inteligenciju. Daje snagu i odlaže proces straenja tjelesnih tkiva. Povećava oplodnu sposobnost, sjeme i testise. Poboljšava glas i grlo. Vrlo je dobar kako za djecu, tako i za starije. Povećava svih sedam dhatua: sedam tkiva - plazma (rasa), krv (rakta), mišići (malsa), masno tkivo (medas), kosti (asthi), živci - moždina (majja), reproduktivna tkiva (šhukra) i osigurava što god nedostaje.

Koristan je u sljedećim slučajevima:
Ghee postaje još korisniji kada se koristi kao nosač odgovarajućih trava (kao što je čest slučaj s ayurvedskim formulama, jak je medij). Trave se potope u maslac, zagrije se do ključanja i onda se takav ghee uzima po jednu žlicu dnevno. Ghee ima naručitu sposobnost potpaljivanja probavne vatre. Također sadrži hranjivu vrijednost mlijeka od kojeg je napravljen, a ne djeluje negativno na probavnu vatru.

Jedna ili dvije žlice ghee-a potpaljuje i potpomaže proces probave koji je najvažniji činilac kod sprečavanja bolesti. Ghee rasplamsava Agni (probavnu vatru) i obogaćuje okus hrane, a to olakšava probavu potičući lučenje probavnih sokova. Izvrstan je pospješitelj apetita, povećava moć shvaćanja, pamćenja i jača Ojas (životna snaga - on je esencija svih sedam dhatua; tkiva). Ako se uzima s ugrijanim mlijegok liječi opstipaciju. Kada se upotrebljava sa biljkama, ghee prenosi njihova ljekovita svojstva do svih tkiva. U kombinaciji sa sladiće, korijenom iđirota ili gotu kolom koristi se površinski kao ayurvedski lijek.

Ghee rješava probleme anemije i poremećaja u krvi, liječi kroničnu groznicu i oslobađa otrove iz organizma. Ne povisuje kolesterol kao mnoga druga ulja i ima takva svojstva koja umiruju sve tri doshe (vatu, pittu i kaphu). Upravo zato pomaže u održavanju ravnoteže sve tri doshe. Ghee ubrzava liječenje ozljeda, čira probavnih organa i kolitisa. Općenito je dobar za oči, nos i kožu.

Ghee star deset ili više godina postaje jaka tvar koji se koristi i kao lijek. Kaže se da je staro maslo tako moćno da čovjeka može povratiti iz kome. Koristi se kod gojaznosti, epilepsije, nesvjestice, poremećaja vida i sluha. Ghee je visokokvalitena namirnica potrebna našem tijelu. Ghee ne morate držati u hladnjaku, neće se pokvariti. Može stajati na sobnoj temperaturi mjesecima i koju godinu.


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE