Što su doshe (doše)


Ayurveda se temelji na teoriji o tri doše, konceptu o tri biološko osnove (doša) - Vate (zrak, Pitte (vatra) i Kaphe (voda). Te tri najmoćnije sile u makrosvemiru su ujedno tri strukturne sile mikrosvemira - tijela. Tri doše se pojavljuju kao različiti konsitutivni tipovi. Ayurveda smatra da pojedincem uvijek vlada jedna od njih.


Vata (zrak/eter)
Pitta (vatra)
Kapha (zemlja)


Postoje kombinacija: Vata/Pitta, Vata/Kapha, Pitta/Kapha i kombinacija sve tri - trodošna konstitucija (Vata/Pitta/Kapha) koja je i najrjeđa. Iako je pronalazak uzroka bolesti još uvijek misterija modernoj medicini - znanosti, Ayurvedi je to glavni cilj. Poznato je šest faza razvoja bolesti, uključujući pogoršanje, nakupljanje, bujanje, preseljenje, stvaranje na novom mjestu i manifestacija u prepoznatljivu bolest. Moderna oprema i dijagnostika mogu detektirati samo bolest tijekom pete i šeste faze.

Ayurvedski liječnici mogu prepoznati bolest prije nego stvori ozbiljni disbalans u tijelu - predvide je. Zdravlje je viđeno kao balansbioloških doša (Vata, Pitta i Kapha), pošto je bolest disbalans doša. Ayurveda stvara balans tako da opskrbljava pogoršanu došu i smanjuje onu koja je povećana. Operacija je viđena kao zadnja tj. neizbježna opcija. Moderna medicina tek spoznaje potrebu za dopunom, umjesto potrebu za micanjem, ali još uvijek ne zna kako ili što nadopuniti.

Postoji preko 2,000 medicinskih biljaka, klasificiranih u Ayurvedi. Jedinstvena terapija pod imenom Pancha Karma (pet akcija), kompletno odstranjuje toksine iz tijela. Ova metoda okreće put bolesti iz njene pojavne faze, nazad u krvni protok i krajnje u gastrointestinalni (probavni) trakt (originalno mjesto bolesti). To je postignuto i uz specijalne dijete, uljne masaže i parne terapije. Po završetku ovih terapija, specijalni oblici čišćenja i klistiranja odstranjuju viškove iz mjesta gdje su bolesti smještene. Konačno, Ayurvedski podmađivači grade tjelesne stanice i tkiva nakon što su toksini odstranjeni.

Pet velikih elemenata Isto kao što su naša tijela sačinjena od milijuna nezavisnih ćelija, tako smo i svi mi sićušne ćelije u univerzalnom organizmu. Poput naših ćelija, svatko od nas ljudi posjeduje zasebno postojanje, ali nitko od nas nije dovoljno "slobodan" da živi nezavisno od cjeline. U stvari, sve što postoji u vanjskom univerzumu ima svoj duplikat u osobnom unutarnjem univerzumu živog bića. U njemu je u izmijenjenom obliku zastupljena sva kozmička sila.

Unos hranjivih materija u tjelesne ćelije i isticanje otpadaka iz njih također odlikuje i neprekidni tok hranjivih materija i otpadaka u i van biljaka, životinja i ljudi. Prema tome, ne postoji bitna razlika između, recimo, kuhanja vaše hrane u loncu u peći i kuhanja vaše hrane u loncu vašeg želuca u peći vaše unutarnje probavne "vatre". U oba slučaja koristi se toplina za pripravljanje hrane radi lakše asimilacije. U vanjskoj peći koriste se plamenovi, dok se u unutarnjoj koristi kiselina i enzimi, ali princip pripreme hrane je u oba slučaja identičan. Rišiji (drevni mudraci) su koristili Teoriju Pet Velikih Elemenata, pravilnije poznatih kao Pet Istaknutih Stanja Materijalnog Postojanja, da bi objasnili kako su unutarnje i vanjske sile neprekidno povezane.

Pet Velikih Elemenata su:

Zemlja-
čvrsto stanje materije, čije je izrazito svojstvo stabilnost, postojanost ili tvrdoća. Zemlja je postojana substanca.

Voda -tekuće stanje materije, čije je izrazito svojstvo tekuće. Voda je substanca bez postojanosti.

Vatra - sila koja je u stanju da čvrstu materiju pretvori u tekuću pa u plinovitu, i obratno, pojačavajući ili smanjujući relativni red u njoj. Izrazito svojstvo vatre je preobražaj, promjena. Vatra je oblik bez substance.

Zrak - plinovito stanje materije, čije je izrazito svojstvo pokretljivost ili dinamičnost. Zrak je postojanje bez oblika.

Eter - polje, odnosno područje iz kojeg se sve izražava i u koje se sve vraća; prostor u kojem se događaji odvijaju. Eter nema fizičko postojanje; on postoji samo kao rastojanja koja razdvajaju materiju.

Tri doše

Ovih se pet elemenata zgušnjava u tri Doše: Vatu, Pittu i Kaphu, koje su po svojem djelovanju Zrak, Vatra i Voda (tim redom). Vata je princip kinetičke energije u tijelu. Poglavito ima udjela u živčanom sustavu, i kontrolira sve tjelesne kretnje. Pitta upravlja ravnotežom kinetičkih i potencijalnih energija u tijelu. Sve aktivnosti Pitte sadrže probavljanje ili kuhanje, čak i kada se radi o kuhanju misli u teorije uma. Enzimski i endoktrini sistem su glavno polje aktivnosti Pitte. Kapha je princip potencijalne energije, koja nadgleda izdržljivost i podmazanost tijela. Tjelesna tkiva i otpaci koje Vata pomiče naokolo su u nadležnosti Kaphe.

Na staničnom nivou Vata potiče hranjive sastojke da uđu u stanice, a otpatke da izađu iz njih, Pitta vari hranjive sastojke kako bi osigurala energiju za stanično funkcioniranje, a samu strukturu stanica regulira Kapha. U probavnom traktu Vata žvače i guta hranu, Pitta je vari, Vata asimilira hranjive materije i izbacuje otpatke, a Kapha upravlja lučenjima koja podmazuju i i štite probavne organe. U umu Vata obnavlja podatke uskladištene u pamćenju radi uspoređivanja sa novim podacima. Pitta obrađuje nove podatke i izvlaći zaključke, koje zatim Vata skladišti kao najnovija sjećanja. Kapha osigurava stabilnost koja je umu potrebna da svaki put zahvati misao u jednom trenutku.

To troje su sile, a ne supstance. Kapha nije sluz; ona je sila koja kada se projektira u tijelu koja potiče nastajanje sluzi i slina. Pitta nije žuč; to je sila koja izaziva proizvodnju žuči. Vata nije plin, ali pojačana Vata prouzrokuje povećani plin. Vata, Pitta i Kapha zovu se Doše zbog toga što riječ Doše znači "stvari koje mogu izgubiti svoj udio". Kada Vata, Pitta i Kapha nisu u međusobnoj ravnoteži i organizam neminovno gubi svoju ravnotežu. Kapha, Vodena Doša, zapravo je povezana i sa elementom Vode i sa elementom Zemlje, koji ne posjeduju istinsku sklonost jedni prema drugom. Kada uspete pijesak u vodu, na primjer, on pada na dno i tu se zadržava. Koliko god se trudili pijesak će ostati letjeti u vodi samo dok miješate. Iako se neke čvrste materije poput obične soli rastvaraju u vodi, sa velikom većinom to nije slučaj. Kapha je ta sila koja nas je Prirodom snabdjela da bi tjelesna Zemlja (tj. tvrde tjelesne materije) lebdjele u Vodi tijela (njegovoj tečnosti) u određenoj razmjeni.

Bilo gdje da tijelo postane suviše čvrsto, tu uvijek nastaje problem. Na primjer, kamen u žuči i bubregu. To su stvrdnjavanja Zemlje, koja je pretjerano lišena Vode, te je onemogućeno nastavljanje slobodnog protoka. Također, kada je previše Vode, a nedovoljno Zemlje u organizmu može doći do smetnji kao što je endem. Kapha prisiljava Vodu i Zemlju, koje bi inače odbile uzajamno djelovanje, da se pravilno ujedinjuju i ostanu u ravnoteži.

Pitta, Vatreni Element, povezana je i sa Vatrom i sa Vodom. Dok bi Voda i Zemlja voljele da mogu ignorirati jedna drugu i da su uzajamno neaktivne, kada se pomješaju, Vatra i Voda su uvijek suparničke sile. Svaki puta kada pomiješate Vatru i Vodu, jedna od njih mora nadjačati drugu. Ukoliko je više Vode nego Vatre, Vatra uzrokuje da Voda iskipi ili ispari - ukoliko je više Vode nego Vatre, Voda čak i vrije dok potapa vatru. Zadatak Pitte je takav da dva suparnika natjera na suradnju.

Sve "vatre" u tijelu su sadržane u vodi. Na primjer, želučana kiselina je izuzetno snažna kiselina, sa ph-vrijednošću 2. Ona sagorijeva sve što dodirne, poput otvorenog plamena ili opekotina koje munjevito proždiru tkivo. Kiselina je Vatra sadržana u Vodi. Kada Vatra prevladava u toj mješavini, kiselina sagorjeva kroz prirodna sredstva za zadržavanje koja Voda predviđa. Ukoliko se to dogodi u želucu, stvara se čir na želucu. Kada Voda prevladava, ona gasi Vatru, uzrokujući lošu probavu. Jedino njihovo posredovanje koje omogućava zdrava Pitta može održati ovaj nezgodni savez Vatre i Vode funkcionalan.

Zrak i Eter sačinjavaju Vatu. Zrak, nalik vjetru u vanjskom svijetu, može se neometano kretati kroz tijelo samo kada mu na putu ne stoje nikakve prepreke. U svom domu ste sigurni od snažnog vjetra, osim ako se dogodi da je vjetar toliko snažan da vam sruši zidove. Slično tomu, nedovoljno praznog prostora (Eter) ometa prikladno kretanje Zraka, osim ako sila Zraka ne naraste u dovoljnoj mjeri da sama sebi probije nesmetan prolaz.

Eter je potpuno nepokretan; Zrak je potpuno pokretan. Zrak uvijek nastoji da se raširi van svih ograničenja. Ukoliko ta težnja postane prejako izražena, sve ograničavajuće strukture bivaju razorene. S druge strane, previše praznog prostora i nedovoljna energija kretanja mogu dovesti do zastoja, sa štetnim posljedicama za zdravlje. Jedan primjer je jedna vrsta zatvora koji nastaje poslije pretjeranog klistiranja. Jedino zdrava Vata može osigurati da Eter bude upravo onoliko koliko je potrebno za ulazak Zraka.

Ove tri Doše imaju kvalitete, odnosno osobine koje obilježavaju njihova djelovanja na organizam.

VATAPITTAKAPHA
Suha MasnaMasna
HladnaVruća Hladna
Lagana Lagana Teška
Neravnomjerna Žestoka Ustaljena
Pokretljiva TečnaGusta
Razrijeđena NečistaZbijena
GrubaŽitkaGlatka


Vata posjeduje sve osobine koje obično povezujemo sa vjetrom. On suši, baš kao što čak i blagi, vlažan povjetarac na kraju osuši veš raširen na užetu. Ona rashlađuje, baš kao što i topli vjetar može rashladiti tijelo tako što mu odnosi znoj s kože. Ona čini neravnim i hrapavim, kao što pustinjski vjetar izlaže eroziji visoravni i usamljene brežuljke. Stihijska je, neredovna, obično dolazi u naletima i naglim udarima, a ne kao ravnomjerna struja. Vjetar nije grub sam po sebi i nije nužno da bude suh ili hladan da bi izazvao suhoću ili hladnoću.

I Pitta isto tako proizvodi svoja svojstva uslijed sebi svojstvenih osobina. Masna je, uljasta, ne zato što je vatra masna, već zato što ulja i masti blistavo gore u vatri. Poput vatre je vruća, žestoka i lagana, a njena prilagodljivost, fluidnost i prozirnost potiču od činjenice da je Vatra sadržana u Vodi. Budući da je fluidna i može kružiti i gutati hranu, sposobna je da vari i preobražava.

Sva svojstva Kaphe identična su svojstvima sline. Žitka je i zbog toga se sporo kreće. Također je i hladna, teška, mutna, zbijena, glatka, ljepljiva i troma, a to su sve svojstva koja dovodimo u vezu s blatom, materijom sastavljenom od Zemlje zadržane u Vodi. Jogurt je karakterističan primjer Kapha vrste hrane, jer on posjeduje sve ove osobine.

Valja zapaziti da:
Uljevite su i Pitta i Kapha, a Vata je suha, tako da je suhoća svojstvo Vate. Suhoća se pojavljuje u tijelu ili umu samo kada postoji poremećaj u Vati. Suhoća je nuspojava kretanja, koje predstavlja fiziološku funkciju Vate. Hrapavost pretjerane suhoće dovodi do poremećaju u umu i tijelu. I Vata i Kapha su hladne, a Pitta je vruća, tako da je toplina svojstvo Pitte. Vrelina se pojavljuje u tijelu ili umu samo kada postoji poremećaj Pitte. Toplina je nuspojava preoblikovanje tj. preobražaja, što predstavlja fiziološku funkciju Pitte. Žestina pretjerane topline uzrokuje prenadraženost tijela i uma. I Vata i Pitta su lagane, a Kapha je teška, tako da je težina odlika Kaphe. Težina se u tijelu i umu pojavljuje samo kada postoji poremećaj Kaphe. Težina je nuspojava stabilnosti tj. postojanosti, koja predstavlja fiziološku funkciju Kaphe. Žitkost pretjerane težine izaziva sporost u tijelu i umu.

Pošto Vata, Pitta i Kapha posjeduju naročita prirođena svojstva, one imaju i karakteristične sklonosti prema određenim organima tijela. Sve tri su prisutne u svakoj ćeliji pošto su neophodne za život, ali teže ka tome da se skupljaju u izvjesnim oblastima:

VATAPITTAKAPHA
Mozak Koža Mozak
SrceOčiZglobovi
Debelo crijevoJetra Usta
Kosti MozakLimfa
Pluća Krv Trbuh
ŽučSlezenaPlućno udubljenje
Koštana sržŽlijezde sa unutrašnjim lučenjemUdubljenje srčane vrećice
Živčani sustav Tanko crijevo Vata i Kapha su međusobno gotovo potpuno suprotne po kvaliteti. Kapha koja predstavlja sva potencijalna stanja energije u tijelu, dozvoljava da energija bude uskladištena. Vata, koja predstavlja kinetička stanja energije u tijelu, izaziva oslobađanje uskladištene energije. Vata potpomaže promjenu, ali prekomjerna promjena može dovesti do prenadraženosti. Kapha izaziva zastoj, ali pretjerani zastoj dovodi do neaktivnosti. Pita je zadužena za uravnoteženje te dvije dijametralno suprotne sile. Vata i Kapha iz se praktičnih razloga skupljaju bilu jedna drugoj. Srce i pluća stalno su u pokretu i zato im je potrebno stalno podmazivanje. Previše kretanja troši mazivo, a previše maziva ometa aktivnost. U zglobovima, tečnost osigurava podmazanost i zaštitu. Mozak i kičmeni stub, čije kretanje je određeno živčanim impulsima plivaju u cerebnospinalnoj tečnosti. Sluz štiti oblogu crijeva cijelom njihovom dužinom, omogućavajući da hrana neometano prolazi kroz njih. Kretanje i postojanost, i sila koja ih drži u ravnoteži: Vata, Kapha i Pitta.

Svaka od ove tri sile neophodna je za život, ali one mogu izazvati i veliku štetu ukoliko im se dozvoli da naruše međusobnu usklađenost. Ta dvostrana osobnost postoji zato što su to Doše, okolnosti koje su često u pomutnji. To zapravo nije njihova greška, budući da im je dodijeljen veoma težak zadatak. Kapha mora prerasti obostranu ravnodušnost Vode i Zemlje i mora ih navesti da složno funkcioniraju. Pitta mora potisnuti prirodno neprijateljstvo Vode i Vatre koje osjećaju jedno prema drugom, a Vata je primorana koristiti Eter kako bi pokušala obuzdati čudljivi Vjetar. Pošto su one izrazito suprotnog učinka, tijelo si ne može dozvoliti da ih skladišti na duži vremenski period, kao što niti jedno postrojenje nuklearne energije nije u mogućnosti gomilati radioaktivni otpad. Zbog tog se one redovno izbacuju iz tijela za vrijeme obnavljanja njihovih funkcija. Sila Kaphe se stalno izbacuje iz tijela putem sluzi i sline, Pitta se redovito izlučuje preko kiseline i žuči, a Vata se asimilira u vidu plinova i u vidu mišićne ili živčane energije.


Vata dosha
Vata dosha se sastoji od dvije kvalitete: eter i vjetar.
Bez vata doshe drugi dvije doshe (pitta i kapha) ne bi mogle funkcionirati, zato se kaže da je vata vođa i da regulira funkcije pitta i kapha doshe.

Ayurveda savjetuje
Pitta dosha se sastoji od dvije kvalitete: vatra i voda, ali dominantna je kvaliteta vatre. Toplina kao glavno obilježje pitta doshe nam otkriva da sve što je vezano za toplinu u tijelu je povezano sa kvalitetom vatre tj pitta doshe.


Ayurvedske biljke
Kapha dosha se sastoji od dvije kvalitete: voda i zemlja, ali dominantna je kvaliteta vode. Kvaliteta zemlje daje strukturu, kvaliteta vode pruža protok nutrijenata i informacija kroz tjelesnu konstituciju.
Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE