Ayurvedsko čišćenja jezika


Ayurvedsko čišćenje jezika (Jiva sodhana) prakticira se u Indiji već tisuće godina.
Ayurvedski praktičari mogu dobiti cjelovitu sliku zdravlja neke osobe jednostavno promatrajući naslage na njegovu jeziku.


Čišćenje jezika neizravno djeluje na poticanje i masiraju unutarnje organe. Čišćenje jezika jedna je od tipično ayurvedskih metoda koja je dio dnevne rutine čišćenja organizma

Uvođenjem ove navike u svoju dnevnu rutinu, pomoći ćeš sebi u održavanju dobrog zdravlja. Zašto je čišćenje jezika važno? Što time postižeš kada i kako to sve treba raditi?

Jezik je ogledalo zdravlja

Caraka Samhita kaže, naslage koja se prikupljaju u korijenu jezika stvara prepreke na disanje i stvara neugodan miris, stoga treba strugati jezik. Jezik je jedno od ogledala u kojem se zrcali stanje našeg organizma. Njegov oblik, boja, suhoća-vlažnost, naslage te moguće brojne promjene poput izraslina, pukotina, stvaraju jasnu sliku zdravlja.

Naslage su uvijek znak neravnoteže i da je došlo vrijeme u kojem se trebaš okrenuti svome zdravlju kako ne bi došlo do bolesti. Zdrav jezik je uvijek svježe, ružičaste boje. Svaki oblik naslaga, bez obzira na njihovu količinu i boju, znak je pojave toksina u tijelu.

Kada i kako čistiti jezik?

Ćistač jezka
Čistači jezika mogu biti izrađeni od zlata, srebra, bakra, mesinga i nehrđajućeg čelika, možete ih pronaći i od plastike.

Najbolje vrijeme za čišćenje je vrijeme jutarnje higijene, na miran i prazan želudac. Postupak je jednostavan. Isplazi jezik, uzmi svoju strugalicu za njene krajeve i njome blago pređi po njegovoj površini.
Ne čini to grubo, snažno niti naglo. Jezik je mekan i osjetljiv organ i dovoljno je lagano prijeći njegovom površinom pa da na strugalici ostanu tragovi nakupina. Strugalicu zatim isperi i ponovi taj postupak 5/6 puta sve dok ne očistiš jezik. Također je poželjno ponoviti postupak nakon što operete zube navečer prije odlaska u krevet.

Dobrobiti čišćenja jezika

Što ne trebaš činiti?


Kada počnete redovno čištiti Vaš jezik primijetit ćete kako imate svježiji zadah i osjećaj čistoće u ustima. Postajemo više svjesni kako vaše tijelo reagira na hranu koju jedemo.

Nakon čišćenja jezika preporuča se mučkanje ulja u ustima.
Detaljnije o mučkanje ulja u ustima
Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE