Ayurveda o trudnoći


Ayurveda govori da je važnost pravilne ishrane nužna kako za majku tako i za dijete. Ovdje vrijedi ona čuvena: ono smo što jedemo. Majka tijekom trudnoće ne samo da hrani sebe već harni i fetus. Ono što majka konzumira odraziti će se na djetetov imunitet te na mentalno zdravlje djeteta i na količinu i kvalitetu mlijeka koju će majka imati.

Zanemarivanje kvalitetne prehrane može dovesti do slabijeg fizičkog i mentalnog razvoja djeteta, preranog poroda, pothranjenosti pa čak i do pobačaja. Sve što majka vidi, čuje, osjeća, miriši treba biti ugodno za nju i za dijete. Ako majka puši, pušiti će i dijete, ako majka pije alkohol i dijete će, ako majka konzumira drogu i dijete će.

Pokušajte izbaciti ili smanjiti slijedeće: alkohol (smanjuje težinu djeteta, može uzrokovati mentalne i fizičke nedostatke), pušenje (usko je povezano s slabijim razvojem djeteta, mogućim pobačajem, respiratorni problemi te fizičko zaostajanje za vršnjacima), predugo ostajanje na poslu, kava, gazirana pića i umjetni sokovi (potiču upalu te stvaraju kiselinu, umjesto njih koristite čaj ili prirodne sokove).

Djetetova sreća ovisi o sreći majke, zato majka treba težiti da bude sretna i zadovoljna. Za to joj treba okolina koja ju podržava i njeguje. Moderna istraživanja nam pokazuju da ako tijekom trudnoće majka prebiva u negativnim emocijama poput tuge, stresa, depresije, strahova ili nervoza to utječe na razvoj djeteta.

Dijete se može roditi pothranjeno i manje sretno. Kada majka nije sretna ili smirena i nije podržana od okoline tada je novorođenče sklonije grčevima, više plaće, problemi sa spavanjem. U nekim ekstremnim slučajevima dijete može razviti suhu kožu, hiperaktivnost ili probleme s kostima i zglobovima. Lakše je djelovati u trudnoći dok se dijete još razvija nego kasnije kada se rodi. Preventivnim putem olakšajte sebi i djetetu sretniji život.


Prehrana:


Mlijeko organsko ili domaće s placa, a može i od proizvođača „Veronika“. Piti svaki dan toplo na tašte i prije spavanja te dodati 1 čajnu žličicu ghee-a i smeđeg nerafiniranog šećera. Može i mlijeko sa šećerom i malo šafrana ili prstohvatom začina kardamoma. Kardamom pomaže ako dođe do slučaja mučnine od mlijeka. Može se konzumirati i mlijeko s 2 čajne žličice ghee-a plus 1 č.ž. meda. Ove kombinacije su dobre za želudac, crijeva, srce, smanjuju kiselinu te potiču san i jačaju funkcije mozga.

Mlaćenica (buttermilk, „Stepko“ od proizvođača „Veronika“) sprječava stvaranje zatvora, nadutosti, plinova te potiče apetit tj. rad enzima. Najbolje je popiti 2 dcl.

Ghee koristiti kao namaz na kruh, stavljati na kraju u gotovo jelo, stavljati u mlijeko itd. Smiruje želudac, hrani sva tkiva, potiče inteligenciju, osnažuje imunitet majci i djetetu. Više informacija o ghee-u

Orašasti plodovi kao što su orah, prženi i slani pistacio i kikiriki izbjegavajte jer su preteški. Svakodnevno pojesti 5-10 badema po mogućnosti namočenih tako da su lakši za probavu. Oni su dobar izvor proteina, smanjuju upale. Kada se jedu ujutro.

Voće konzumirati između obroka, sezonsko i organsko ili domaće. Preferirati slatko voće, a ne kiselo. Sok od cijeđene limete je dobar za kiselinu. Izbjegavati ananas, kivi.

Suho voće konzumirati na dnevnoj bazi kao međuobrok ili ujutro sa zobenom/ječmenom kašom i bademima. Par namočenih smokvi i datulja će pomoći kod problema sa stolicom a u isto vrijeme su dobar izvor željeza i kalcija.

Povrće izbjegavajte zaleđeno povrće jer u njemu puno nutrijenata, grah, soju, slanutak. Jedite u manjim količinama rajčicu, luk i češnjak. Svo povrće je dobro, naročito zeleno lisnato zbog obilja minerala i vitamina te korijenasto.

Začini kao šafran povremeno konzumirati s mlijekom i malo ghee-a jer to osnažuje srce fetusa i kožu čini ljepšom.

Generalno izbjegavati junk food, pekarske proizvode (osim kruha od cjelovitog brašna s malim ili nikakvim udjelom pšenice), staru i podgrijavanu hranu, mikrovalnu, pohano, crveno meso smanjiti na minimum ili izbaciti bolje. Jesti što više domaće, organske te sezonske raznolike hrane. Izbjegavate jako začinjenu, kiselu i slanu hranu.


Kućna masaža - Abhyanga:


Svakodnevno ujutro prije obroka izmasirati se toplim hladno prešanim sezamovim ili suncokretovim uljem. Ulje dobro utrljati na sve dijelove tijela, pričekati da ulje upije do dubljih tkiva znači 10-15 minuta pa pod topli tuš. Takva praksa će dati više energije, smanjiti bolove, nahraniti kožu i kosti, izbaciti toksine prilikom tuširanja te smanjiti napeti živčani sustav, pomoći će kod strahova.


Vježbe disanja:


Ujjayi je tehnika disanja koju bi bilo poželjno izvoditi svakodnevno dva puta ujutro i navečer. Najbolje je da vam je želudac prazan ili barem dva sata od zadnjeg obroka. Kičma vam treba biti ravna, možete sjesti u „turski sjed“, na rub stolice ili pak podmetnuti jastuke iza leđa, malo spustite bradu tako je je protok zraka bolji. Diše se kroz nos: kod udaha i izdaha iz grla u sebi pokušajte izgovarati slovo E zatvorenih usta. Ako pravilno izvodite ujjayi stvoriti će se zvuk poput šuma valova koji

Dobrobiti ovakvog disanja su: usporava dah što vas pak vraća u sadašnji trenutak i daje vam mir jer ne razmišljate o brigama, strahovima, poslovima itd. koji će se dogoditi sutra, za godinu dana ili što se dogodilo u prošlosti. Najljepši i najsretniji život je u sadašnjem trenutku ispunjen mirom. Promovira mentalnu čistoću i fokus, povećava memoriju, osnažuje živčani sustav te smanjuje napetost, potiče dobar san, relaksira um i tijelo, čisti emocije koje stagniraju u tkivu.

Izvodite ujjayi dva puta dnevno po 10-15 minuta te poslije ostanite sjediti promatrajući tok običnog disanja i slušajte misli, emocije i vanjske zvukove. Ako imate problema sa spavanje prakticirajte ovakvu vrstu disanja kada legnete u krevet dok ne utonete u san.

Duboko abdominalno disanje: legnite na leđa te stavite ruke na trbuh, duboko udahnite tako da osjetite ruke kako vam se podižu te zadržite dah dužine 4-6 otkucaja srca te duboko izdahnite tako da osjetite dlanove kako tonu u trbuh. Ponoviti 4-6 puta udisaj i izdisaj. Ovakvo disanja oslabljuje pritisak maternice na abdomen.


Vježbanje:


Hodanje je naročito dobro jer ojačava neke od mišića koje ćete koristiti kod poroda. Preferirajte hodanje u prirodi pogotovo gdje je čisti zrak (šuma, blizu jezera, mora ili rijeke ili planina) a izbjegavajte zagušljiva mjesta gdje se puši ili shopping centre itd.

Radite lagane vježbe istezanja sukladno mogućnostima bez forsiranja.


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE