Sezonske alergije i ayurveda


Svrbe vas oči? Suze vam oči? Curi vam nos? Neprestano kišete? Zbog navedenog se ne možete fokusirati na svakodnevne obaveze? Ayurveda ima i za to rješenje!Sezona proljeća je sezona kapha doshe – element vode i zemlje. Voda i zemlja su po prirodi teški, hladni, čvrsti, mekani. Ove kvalitete imaju kao nusprodukt kongestije, višak sluzi koji se sljeva niz nos i grlo, šmrcanje i kihanje. Uz sve to i probavna vatra (agni) je usporena.

Kako bi se oslobodili alergija potrebno je unjesti suprotne kvalitete (toplo, lagano, suho, čisto) u organizam putem prehrane, bilja, dnevne rutine kako bi smanjili kapha doshu i povećali probavnu vatru.

Bitan dio svega toga je čišćenje organizma (panchakarma - detoksikacija) od toksina zvanih ama u ayurvedi. Na taj način se brzo i jednostavno rješavamo problema i to u njihovom korijenu!

Pitate se kako sve to primjeniti?

Napravite ayurvedsko čišćenje od toksina zvana panchakarma

Čišćenje je jednostavan i brz način kako se rješiti toksina i dovesti probavnu vatru u normalu. Svi bi barem jedan put godišnje trebali napraviti kompletno čišćenje organizma, a oni koji imaju dodatne probleme možda i dva puta.
detoxistria

Izbacite mliječne proizvode i slatkiše.

Znam da ovo nije lak korak pogotovo u sezoni sladoleda, ali je potpuno izvedivo. Posebno treba izbjegavati hladne mliječne proizvode. Sve vrste sireva, jogurta, kiselog/slatkog vrhnja itd. Zašto mliječno? Jednostavno zato što je po kvalitetama isto kao i kapha dosha za koju smo rekli da je povećana. Mliječni po kvaliteti su hladni, teški i gusti – sluzavi. Mala upotreba ghee-a (pročišćeni maslac) neće škoditi jer je lagan po kvaliteti i ne stvara toliko sluzi kao drugi mliječni proizvodi.

Jedite toplu i kuhanu hranu.

Kada jedete toplo i kuhano sa začinima te olakšajte posao probavnoj vatri što za uzvrat ima ubrzavanje metabolizma. Kada je probavna vatra slaba nije moguće probaviti nutrijente u sirovoj hrani i mliječnim proizvodima, a slabo probavljena hrana stvara toksine i dodatno pogoršava stanje. Inače u proljeće i ljeto je dobro jesti sirovog u umjerenoj količini ali samo za one koji to zaista mogu probaviti.

Održavajte nosnu šupljinu prohodnom.

Možete koristiti jednostavno malo himalajske soli i tople vode uz pomoć neti posudice. Druga opcija je ayurvedsko čišćenje sinusa zvana nasya. U nasyi se radi uljenje i masaža lica, zatim parenje i na kraju ukapavanje posebnog ulja u nos koje će otopiti sluz da ju lakše izbacite.

Začini i biljni pripravci.

Koristite začine poput cimeta, kayenski papar, češnjak, klinčića, đumbir, crni papar, kurkumu. Ayurvedske biljke kao što su pippali – dugi papar, trikatu, tulsi – sveti bosiljak, sladić. Najbolje se savjetovati sa ayurvedskim savjetnikom kako bi vam točno odredio kombinaciju bilja, začina i prehrane.

Nekoliko recepata kako si pomoći:
Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE