Ayurveda o Laktaciji


Kod otežane laktacije Ayurveda nam govori kako može biti više uzroka, a najčešći je u majčinoj prehrani. Po ayurvedi sva hrana se pretvara u Rasa dhatu što bi u prijevodu značilo tkivo plazme, a podtkivo plazme je majčino mlijeko. Dakle iz ovog jasno vidimo kako je važna poveznica hrane koju jedemo i majčinog mlijeka! Problem može dolaziti ako majka ima dovoljno mlijeka a dijete ga neće piti tj nema apetit.

U tom slučaju velika je vjerojatnost da majka ima slabi apetit, agni (probavnu vatru) ili da uzima hranu koja je pretežno začinjena, ljuta, jede citrusno voće te razne prerađevine što dovodi do „zakiseljavanja“ i mlijeko dobiva gorki okus koji naravno djetetu ne paše i onda nam se čini kako dijete nema apetit. Da bi djetetu poboljšali apetit možete skuhati čaj od sjemenki komorača.

Jednu čajnu žličicu sjemenki komorača prelijete sa jednom šalicom kipuće vode te pričekajte da se ohladi. Kada je čaj ohlađen dijetetu dajte po jednu č.ž. čaja svakih 10-15 minuta. Ovaj čaj će mu potaknuti apetit, na blagi način stimulirati probavne enzime i lagano očistiti višak sluzi. Isto tako majka može piti čaj od sjemenki komorača i to 2 puta dnevno. Druga opcija je da pomiješamo mali prstohvat suhog đumbira sa ½ č.ž. meda i ½ č.ž. ghee-a te damo djetetu da licka i na taj način mu potaknemo apetit.

Ako pak dijete ima apetit a majka nema mlijeka onda moramo posegnuti za pripravcima koji će potaknuti laktaciju. Biljka zvana Shatavari (asparagus racemosus – indijska šparoga ima glavnu ulogu u ovom slučaju, a i ona se smatra kao glavna biljka za ženu u ayurvedi. Predlažem vam dvije kombinacijea koje možete napraviti kod kuće, a savjetovao bi vam prvu kombinaciju zbog šireg spektra djelovanja.


1. Shatavari kalpa

je naziv za vrlo ukusnu kombinaciju koju možemo lako pripremiti kod kuće tako da Shatavari lagano popržimo u tavi sa ghee-om i prirodnim šećerom od šećerne trske u istom omjeru te dodamo prstohvat kardamoma. Jednu čajnu žličicu te mješavine stavimo u šalicu toplog mlijeka (najbolje domaće ili organsko) te popijemo 2-3 puta na dan.

Shatavari kalpa još dobro djeluje na povišenu želučanu kiselinu te kod čira na želucu, kod problema sa bolnim i neredovitim menstruacijama, osnažuje reproduktivni trakt. Podiže energiju kod generalne slabosti i vraća vitalnost pogotovo kod osoba koje su anemične. Uravnotežuje hormone, hrani mišićno i vezivno tkivo, dobar je za oči, djeluje blagotvorno na um i stres. Afrodizijak je i ima antitumorna svojstva jer hladi i smanjuje upale.

Odlično djeluje kod žena u menopauzi tako što smanjuje valunge i glavobolju. Kod muškaraca isto blagotvorno djeluje na reproduktivni trakt, naročito kod upala ili smanjenog broja spermija. Shatavari kalpa je sjajna kombinacija za podizanje imuniteta! Uravnotežuje pH razinu u cervikalnom kanalu i smanjuje suhoću rodnice. Ova kombinacija dobro djeluje kod suhe i iziritirane membrane respiratornog trakta što je slučaj kod bronhitisa ili kronične groznice. Ovu kombinaciju ne moraju koristiti samo žene nego mogu i svi ukućani.


2. Druga opcija koja je isto jako dobra je „bademovo mlijeko“


koje je najbolje pripremiti kod kuće. Za to je potrebno namočiti navečer 10 badema te ih ujutro oljuštiti i stavite ih u blender sa jednom šalicom toplog domaćeg ili organskog mlijeka. Izblendajte i natočite u šalicu te dodajte 1 č.ž. domaćeg meda ili sirupa od datulja i prstohvat đumbira, kardamoma i šafrana. Ovo mlijeko pijte dva puta dnevno i to ujutro i navečer. Ova kombinacija isto tako jako dobro

potiče stvaranje mlijeka. Kvalitetu majčinog mlijeka možemo ispitati na vrlo jednostavan način. Pustimo da kapljica majčinog mlijeka pade u posudu sa čistom vodom. Ako kapljica nestane to je znak da je kvaliteta mlijeka dobra. Ako kapljica potone to je znak da je Kapha dosha povišena što znači da trebate izbjegavati namirnice koje povečavaju Kapha došu.

Ako mlijeko pluta to je znak da je višak Vata doshe i dijete može imati solicu sa vjetrovima i pati od grčeva, opet treba izbjegavati namirnice koje dodatno povećavaju vata dosu. Ako kapljica mlijeka požuti znak je da je višak Pitta doshe što možemo uravnotežiti sa Shatavarijem.


Generalna prehrana za majke dojilje.


Trebale bi izbjegavati svu procesuiranu i konzerviranu hranu, „junk food“, gazirana pića, bijelo brašno u bilo kojem obliku, pekarske proizvode (osim integralnih proizvoda) začinjenu i tešku hranu, crveno meso. Jesti više svježeg voća (samo da nije prekiselo), zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice (jesti razvnovrsne, ječam, zob, proso, quinoa, cjelovita pšenica...bulgur je posebno dobar za laktaciju) mahunarke (manje graha i slanutka jer su teški za probavu pa će i djetetu stvarati nelagodu), jesti više badema i oraha, sušenog voća (najbolje ga je namočiti).

Svakodnevno konzumirate ghee (i hladno prešana ulja) jer on hrani sva tkiva i pojačava probavnu vatru te je dobar za inteligenciju između ostalog. Ghee i ulja su dobra za probavu i za Vata doshu koja se prirodno poremetni kod poroda. Uvrstite prirodan šećer od šećerne trske umjesto bijelog šećera. Luk, češnjak i đumbir su dobri stimulanski probavnog trakta koje možete kuhati sa juhom od povrća, žitarica i mahunarki. Ovakva juha je odličan izbor što češće. Konzumirajte kravlje mlijeko, jogurt i svježi sir, a izbaciti tvrde i pljesnive sireve jer su preteški za probavu. Konzumirajte jogurt ali ne u večernjim satima. Sve što je hladno izbjegavajte jer stvarate šok organizmu i smanjujete probavnu vatru.

Od začina koristite:


kumin, kurkumu, crni papar, đumbir, piskavica (jako je dobra za poticanje laktacije) cimet, kardamom, šafran. Bitno je održavati probavni trakt „prohodan“ jer će takav biti i od dijeteta. Zato jedite cjelovite stvari sa puno vlakana. Još jedna bitna stavka je stres. Izbjegavajte ga koliko je to moguće. Opuštajtete se kroz meditaciju, šetnje ili u kadi.


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE