Agni - probavna vatra


Agni - probavna vatra

Ayurveda se temelji na principu zvan Agni što bi u prijevodu bilo vatra ili ayurvedskim terminom probavna vatra, a zapadnim terminom bi se to nazvalo metabolizam.

Ayurveda smatra da ako je agni poremećen (radi preslabo ili prejako) izaziva određene probleme koji su pak vezani za određene doshe, tkiva, organe itd.

Zanimljivo je to da u ayurvedi ne postoji samo probavna vatra, nego mentalni agni, agni u tkivima, organima i zapravo svaka stanica posjeduje svoj agni koji ako ne funkcionira na pravi način stvara neravnotežu.

Cilj je dakle uravnotežiti poremećeni agni i na taj način uspostaviti ravnotežu među doshama, tkivima, organima. Ono što je možemo reći da je suprotno agniju i što ga najčešće remeti je koncept zvan Ama.

Ama su neprobavljeni toksini unutar organizma, najčešće probavnog trakta. Ama nastaje od loše hrane, od krivo kombiniranih namirnica, tako što jedemo previše hrane itd.

Kada je agni poremećen stvaraju se toksini jer probavna vatra nije dovoljno jaka da preradi određenu hranu što pak dovodi do raznih blokada (fizioloških pa i mentalnih) koje ako se ne otklanjaju stvaraju poremećaj koji kasnije dovodi do bolesti.

Prehrana nije uvijek zdrava ako jedemo zdrave namirnice! Jako je bitna kombinacija, količina, vrijeme itd.


Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.NAJČITANIJE