Kako čuvati limun da zadrži svježinu i do mjesec dana?


limun
Svi volimo držati limun u posudi i na stolu u kuhinji ili u dnevnom boravku jer, jednostavno je lijep! Međutim, tako čuvan limun nije najbolje čuvan. Kuhari sa Cook’s Illustrated testirali su koji je najbolji način čuvanja limuna.

Na našim krajevima nije neobično čuvati rajčicu, luk pa čak i krumpir u frižideru. Iako to svakoj od navedenih povrćki nije idealno mjesto za čuvanje. O tome smo pisali ranije. Limun sa druge strane rijetko čuvamo u frižideru, a često van njega, što je opet pogrešno.

Limun se nakon sedam dana na sobnoj temperaturi stvrdne i teško ćete iscijediti sok iz njega. Plus, na taj način i gubi neke od svojih dragocjenih vrijednosti. Ali, rješenje postoji i vrlo je jednostavno.

limun-2Da bi ste im produžili vijek – ukusnost, sočnost, mekoću – i to do mjesec dana, najbolje ih je čuvati u frižideru i to u zatvorenoj plastičnoj vrećici ili zip vrećicama. Nećete nešto promijeniti ako ga samo stavite u frižider. Zatvorena plastična vrećica je ovdje ključ. Dakle, osim ako sve kupljene limune nećete iskoristiti u roku od 5 dana, od sada ih čuvajte na ovaj način.

limun-u-zatvorenoj-vrecici

ZdravljeBEZdoktora
Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE