Kako ispravno obavljati veliku nuždu?


Možda će nekima izgledati smiješno i glupo, ali postoji teorija vezana za ispravno i zdravije obavljanje velike nužde. U 2003. godini napravljena je studija na 28 volontera koji su se podvrgnuli eksperimentu i obavljali nuždu sjedeći na standardnom toaletu, sjedeći na nižem toaletu i obavljali nuždu u čučnju. Čini se kako već generacijama veliku nuždu obavljamo na pogrešan način, a razlog tome je standard koji je prihvaćen u zapadnom svijetu i izum modernog toaleta.

velika-nužda-kako-ispravno-obavljati

Naime, ljudi su po svojoj anatomiji „dizajnirani“ za čučanje te bi, kako tvrde znanstvenici sa Standford sveučilišta, veliku nuždu tako i trebali obavljati. Čučanje opušta naše mišiće pa je tako ljudskom tijelu potrebno manje truda i naprezanja, a i manje vremena da obavi nuždu. Čučanjem se debelo crijevo ispruži više nego sjedenjem i dolazi položaj za lakšeg izbacivanja izmeta. Idealna pozicija u kojoj bi vaše tijelo trebalo biti prilikom obavljanja velike nužde je da su vam leđa i noge pod kutom od 35 stupnjeva. Svoje tijelo možete dovesti u taj položaj da noge stavite na neki malo uzvišeniji objekt prilikom sjedenja na toaletu, npr. neku manju sjedalicu ili kutiju.

Velika nužda pravilan položaj

Ovakvim načinom obavljanja velike nužde postoji vjerojatnost da bi se mogla smanjiti mogućnost pojave prilično ozbiljnih bolesti kao što su ulcerozni kolitis i rak crijeva.

Izvor: e-kako.geek.hr/

Napomena!

Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

NAJČITANIJE